Aardappeltjes met spek en salie uit de oven

Het recept schijnt afkomstig te zijn uit één van de kookboeken van het River Café en dan weet je eigenlijk al dat het goed is.
Wij maakten het voor een grote groep met Roseval aardappeltjes (niet schillen) en plakken rookspek. Voor onszelf hebben we het later nog eens gemaakt met gewone vastkokende aardappelen (wel schillen) en blokjes bacon. Allebei prima.

Rookspek hebben we altijd in de vriezer. Een heel klein beetje laten ontdooien en met een scherp mes hele dunne plakjes eraf snijden. De rest kan dan weer terug.
Recept hieronder is voor twee personen maar vooral zelf bepalen of die hoeveelheid ook past bij wat je nog meer op tafel zet en bij de eetlust. Het is een stevige hap.
Bak 50/75 gram rookspek bruin in een koekenpan en doe daar het op laatst zo’n 10 salieblaadjes en 2 tenen knoflook (in plakjes) bij. Bak nog een minuutje door en dan van het vuur af.
Snij 500 gram aardappelen in plakjes en meng ze met de bacon/salie en met 150 gram crème fraîche. In een ovenschaal en afdekken met alufolie. Je kunt de schotel tot hier een aantal uren van te voren maken.

Oven op 190/200 graden en 60 minuten erin. Na 40 minuten haal je het alufolie eraf en strooi je er een beetje parmezaanse kaas over.
Nog even lekker bruin laten worden en smullen maar.

Published by

4 thoughts on “Aardappeltjes met spek en salie uit de oven

 1. Jee, dit klinkt ook alweer geweldig, ik wist eigenlijk niet wat ik ging koken vanavond, ik denk dat ik dat nu wel weet…

  Een tijdje terug had ik via jouw blog ook die preistronken gemaakt (soms ook met witlof) met dat laagje creme fraiche mosterd en kaas….iedereen smult ervan hier en ze vragen regelmatig of ik ’t nog eens maak, erg handig met kinderen 🙂

  Dankjewel voor steeds die lekkere recepten, ik moet zeggen dat ik best kan koken, maar af en toe wat verandering is best fijn, je hebt toch een bepaalde manier en een soort vaste gewoontes he, doorbreken is dan leuk!

  Groetjes, Veronique

 2. @Veronique
  Dank! Het is fijn om uit die vaste kookgewoontes te stappen en nieuwe dingen op je menu te zetten. Vind ik ook heerlijk!

 3. “Verandering van spijs, doet eten”

  Dat is juist de uitdaging in je keuken…
  Helemaal mee eens!

  Vóór je deze zalige ovenschotel op tafel zet, rasp er een klein beetje
  nootmuskaat over… Mmmmm!

  RUIG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *