Ajam pandan

Het staat er echt in het boek. Ajam Pandang. Zowel boven het recept als in de tekst. Dat kan niet anders dan een klein foutje zijn toch? Het moet vast Ajam Pandan zijn. Dat is ook veel logischer. Maar goed. Geeft niet. Kan gebeuren.

Net voor het moment dat we ons voor onbepaalde tijd van de wereld afzonderden vanwege dat nare alles in de war gooiende virus maakten we nog een rijsttafel voor een stel leuke buren. We bleven op gepaste afstand van elkaar. Dat wel.
Naast een heleboel andere overheerlijke zaken kwam ook deze Ajam Pandan op tafel. Het recept komt uit het prachtige Indische koffer vol recepten van Pascale van Onselen. Het is helaas niet meer verkrijgbaar maar als je ergens een tweedehands exemplaar tegenkomt, aarzel dan geen moment.

Je hebt voor deze Ajam Pandan echt pandanbladeren nodig. Die koop je bij een grote toko. Vaak zijn het er veel meer dan je nodig hebt maar ik snij c.q. knip ze in stukken van zo’n 15 cm (ze zijn lang) en stop ze in de vriezer. Want je kunt pandanblad ook heerlijk meekoken in de rijst zoals in deze feestrijst.

Dit recept is voor 4-6 personen. De schaal op de foto is iets minder dan de helft van wat er in de pan zat. Er was dus nog over maar bedenk dat wij er nog een uitgebreide rijsttafel bij aten. Wij deden een beetje eigenwijs hier en daar dus dit is niet helemaal letterlijk het recept uit het boek.

 

 

Rasp 2 limoenen en pers ze uit. Hou de rasp en het sap apart. We nemen 750 gram kippendijen (of kipfilet) en marineren die in het limoensap. Zet een half uurtje in de koelkast en snij de kip daarna in blokjes. Doe een blik tomatenblokjes met het sap erbij in een braadpan en dan voegen we toe: de limoenrasp, een fijngesneden ui en twee tenen fijngehakte knoflook, een fijngesneden rode peper, twee centimeter geraspte verse gember, een theelepel koenjit (ook wel kurkuma of geelwortel genoemd), drie djeroek poeroet bladeren, een stengel sereh (in twee stukken gesneden past dat beter in de pan), drie fijngehakte kemirinoten, twee pandanbladeren en een blik kokosmelk (400 ml). Roer tot je een dikke saus hebt en doe er dan de kipblokjes bij.

Breng het aan de kook en laat een kwartier pruttelen. Daarna mag het deksel van de pan zodat het wat kan inkoken. Proef en doe er zout en zeker ook een klein beetje (bruine) suiker of goela djawa bij.

Wees verstandig en maak meer dan je nodig hebt. Schep voor je aan tafel gaat het deel dat je wilt bewaren in diepvriesbakjes. Als je dat niet doet ga je echt teveel eten. Voor de rijst die je erbij eet geldt hetzelfde. Dan komt er een dag dat je alleen twee diepvriesbakjes uit de vriezer hoeft te halen en er wellicht wat sperzieboontjes bij hoeft te maken.

KokenKoken

Published by

One thought on “Ajam pandan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *