Alfredosaus

alfredosaus
Foto: Flickr

Alfredo Di Lelio had ergens begin 1900 een aantal restaurants in Rome waar hij Fettuccine Alfredo op de kaart had staan. De Fettuccine Alfredo is niets anders dan fettuccine omgeschept met boter en fijngeraspte parmezaan waardoor je een hele romige pastaschotel krijgt. De schotel is genoemd naar Alfredo Di Lelio maar komt al voor in kookboeken uit de 15e eeuw dus uitgevonden heeft hij het niet. Hij is er wel beroemd mee geworden.

Het recept is meegenomen naar Amerika en daar moesten ze er weer zonodig een eigen versie van maken die hartstikke slecht voor je aderen is. In de US of A zie je het heel veel als kant-en-klaar saus en eten ze Kip in Alfredosaus. Garnalen in Alfredosaus. Pasta in Alfredosaus. Iedereen in Alfredosaus.
Nu kan ik je één ding vertellen. Als je gezond wilt blijven dan sla je alles in Alfredosaus heel snel over. Nooit bestellen als je het op een menukaart ziet (tenzij je bij een heel goed Italiaans restaurant bent). Nooit zelf maken. En vooral nooit opeten. Heel erg slecht voor alles en nog wat.
En dan weet je het al. Het is ontzettend lekker!!!! Daarom hier het recept.
Het geldt eigenlijk voor alles maar bij deze saus nog meer dan meer. Je neemt uitsluitend de allerbeste kwaliteit ingrediënten. Heel belangrijk.

Voor vier personen:
Een ons roomboter smelten in een pan met dikke bodem. Mag beslist niet bruin worden. Dan 500 ml (ja, u hoort het goed) crème fraîche erbij en heel even aan de pruttel brengen. Van het vuur af en 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas erin. Versgemalen zwarte peper erdoor. Klaar. Eet je het als pastasaus dan direct de gloeiend hete pasta erdoor scheppen.

Deze saus wordt vaak nog een beetje op kleur gebracht met ragfijn gesneden peterselie. Je eet het bijvoorbeeld met pasta en gesmoorde champignons. Of met gegrilde kip en rijst.
Het is een saus die je eigenlijk overal en nergens voor kunt gebruiken.
Mijn advies: niet aan beginnen.

KokenKoken

Published by

One thought on “Alfredosaus

  1. Ook toevallig. Gisteren heb ik pasta met kaassaus en gebakken portebello’s gegeten. Mijn kaassaus is gebaseerd op een fantastisch lekker weight watchers recept. Maken in de magnetron: 1,5 dl kippenbouillon mengen met 1,5 dl mager melk, verhitten, 1 el bloem erdoor. Laten garen. Dan 100 gram geraspte oude kaas erin smelten en weer opwarmen. Fijn gesnipperd stengeluitje erdoor. Onvoorstelbaar lekker. Vooral met spinazie en pasta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *