Andijvie ovenschotel met tomaatjes en gorgonzola

andijvieschotel

Een fijne andijvieschotel uit de oven. Met kaas. Uiteraard met kaas. Kun je ook dingen zonder kaas eten? Vast wel, maar deze schotel fleurt helemaal op van kaas. Vraag mensen wat ze doen met andijvie en dan zul je horen dat de meeste er stamppot van maken of het tot snot koken. En dat laatste wellicht in combinatie met een zakje onduidelijke groentemix waardoor de andijvie op saus gaat lijken.

Maar dat kan anders. En dat kan beter. En uiteraard snijden we de andijvie zelf. Even voor de beginnende thuiskoks onder ons tekst en uitleg hoe dat moet. Men neme een krop andijvie en haalt de bladeren los. Je kunt ook de witte kont eraf snijden, dan zijn de bladeren gelijk vanzelf los. Even goed afspoelen (de bladeren, niet die witte kont) zodat je straks niet zit te tandenknarsen en dan pakken we een hele hand bladeren tegelijk en snijden die in grove stukken. Niet van die flutstukjes zoals je voorgesneden koopt. Nee, grove stukken. Het is bijna net zo snel als een voorgesneden zak openmaken want eerst krijg je zo’n zak niet open en dan moet je op zoek naar een schaar en die ligt niet waar hij altijd ligt dus dan maar een mes in zo’n zak zetten zodat vervolgens alle snippers andijvie op het aanrecht uitgestrooid worden. Nee, zelf snijden is echt zo gek nog niet en een stuk goedkoper.

We doen een klein scheutje olie in een hapjespan en roerbakken de andijvie een paar minuutjes. Vooral niet tot snot roerbakken. Het moet nog een beetje knapperig zijn. Doe daarna de andijvie in een ingevette ovenschaal en schep het om met in stukjes gesneden tomaatjes en gorgonzola (of brie, of camembert, of roquefort, of oude kaas etc). We strooien er wat geroosterde pijnboompitjes (of gehakte walnoten, of pecannoten, of hazelnoten etc) overheen en nog wat geraspte kaas. Zet zo’n 15 minuutjes in een oven van 180 graden. De andijvie is nog warm dus langer hoeft niet. Als je de schotel vooraf maakt en pas op het laatst in de oven zet dan mag het wat langer.
Lekker met kleine pittige gehaktballetjes.

Variaties: Blokjes ham, spek of chorizo erdoor in plaats van kaas. Wel de ham, spek of chorizo eerst even opbakken.

Published by

5 thoughts on “Andijvie ovenschotel met tomaatjes en gorgonzola

 1. Dan ga ik dit maar eens proberen. Ik ben nl een beetje uitge-andijvied. Ik vind het ook niet meer zo lekker smaken, maar met lekker Franse kaas erdoor en wat pittige blauwe kaas en dan in de oven, lijkt me wel wat.
  Als het goed gesmaakt heeft deel ik het met anderen op “koolhydraatarm met weekmenu” op FB, want alle ingredienten tezamen hebben heel weinig koolhydraatjes.
  Lekker, dank je wel

   1. ja, ik wel, anders kan ik na verloop van tijd mijn veters niet meer strikken. Maar dat geeft niet want er is heel veel lekkers in koolhydraatarm te eten. Gewoon de piepertjes of pasta weglaten.
    Vanavond is je andijvieschotel aan de beurt. Ik doe er nog wat spekjes bij. Mag allemaal! šŸ™‚

 2. Ben echt gek op andijvie, dus deze schotel ga ik binnenkort eens maken. Ik denk dat ik daar dan maar wat couscous bij serveer. Koolhydraten wil ik toch niet graag missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *