Appeldingen


Het klinkt een beetje als een plaatsnaam. “Dan gaat u hier rechtdoor en bij de stoplichten rechtsaf richting Appeldingen.”
Ik ben niet zo goed met appelflappen. Dat gepiel om zo’n driehoek dicht te vouwen en te plakken is niks voor mij. Ik wil er ook altijd meer appel in dan erin kan en dan gaat er van alles niet goed in de oven want dan wil die appel er voortijdig uit.
Appeldingen maken in muffinvormpjes is de oplossing. Dat is toch een partij lekker en ontzettend makkelijk. Maar ja, nou had ik zo’n ding met zes muffinvormpjes en tien plakjes bladerdeeg. En je weet hoe dat gaat. Krijg je toch spijt dat je ze niet alle tien gebruikt hebt.
Dus nog vier andere vormpjes gezocht. Beetje breder en platter ofwel miniquichesvormpjes. Die kunnen op dezelfde temperatuur en zelfde tijd in de oven dus hopla!

Voor zes muffinvormpjes en vier van die kleine quichevormpjes nam ik drie grote appels. Schillen en in blokjes. Mengen met drie eetlepels suiker en een eetlepel kaneel. Meer of minder mag natuurlijk ook. Laat de appel even staan want er komt over het algemeen nog wat vocht uit en dat kunnen we missen als kiespijn.
Vormpjes invetten met boter. Ik stak met een soepkom rondjes uit het bladerdeeg en propte dat in de muffinvormpjes. De andere krijgen gewoon een vierkant plakje deeg. Vullen met appel en beetje dichtvouwen die quichvormpjes. Met de randjes deeg die je overhebt ga je een beetje creatief aan de gang op de bovenkant.
Maar wel zorgen dat er openingen blijven. Oven op 200 en als je ze erin zet dan terugdraaien naar 175. Na 20 minuten kijken of de kleur goed is en zo niet dan mogen ze nog 5 minuutjes erin blijven.
Bij de muffinvorm loop je de kans dat er wat suiker over het randje gaat en dat zorgt er later voor dat je ze er wat moeilijk uitkrijgt. Dus maak het randje wat hoog of haal ze uit de vorm als ze nog warm zijn en de suiker nog niet hard geworden is.
De volgende keer doe ik in die muffinvormpjes ook gewoon een vierkant velletje en buig de puntjes een beetje naar het midden en knijp ze daar aan elkaar vast.
Natuurlijk kun je de stukjes appel vermengen met rozijnen, fijngehakte nootjes of kruimeltjes amandelspijs. Kan allemaal.

Note aan zelf: Nog meer muffinvormpjes kopen want wat je daar allemaal mee kunt! Maar dat is voor later.

Published by

9 thoughts on “Appeldingen

 1. Hoi, heb ze daarstraks gemaakt. Ik vind appelflappen lekkerder vanwege het bladerdeeg dat zo mooi omhoog komt over het geheel, dus ik priegel gewoon weer met driehoekjes als ik ze voor onszelf maak, maar de appeldingen zagen er wel heel mooi uit!

 2. Ik ben van plan muffins te maken (nooit eerder gedaan), maar twijfel over de aanschaf van de bakvorm. Welke is het makkelijkst en best te gebruiken? Een metalen of een siliconen? Of misschien zelfs papieren bakvormpjes? Graag je advies als ervaren muffinbakster.
  Bij voorbaat dank.

  1. @Kitty. Wat dacht je van een metalen bakvorm met papieren vormpjes erin? Ik vind siliconen dus helemaal niks. Veel te slap. En ik bak ook hartige hapjes en ballen gehakt in die metalen vorm. Die siliconenvorm moet je heel goed vastpakken als je hem uit de oven haalt anders wiebelt het alle kanten op. Niet leuk met hete spullen erin.

 3. Hartelijk dank. Ik volg je goede raad op. Vorig jaar had ik al eens een sliconen taartvorm gekocht en vond die ook zo wiebelig.

 4. Ben heel tevreden met mijn metalen muffinvorm. Heb een recept van Okoko gemaakt: brood-kaasmuffin met hazelnoten (aanrader). Verrukkelijk, maar de muffins stonden wel in een voetbad van olie (afrader).
  Van de week stort ik me op de ‘appeldingen’.

  1. Dat is nou ook als je iets met vlees maakt. Daarom heb ik zo’n hekel aan die siliconendingen. Die zijn echt te wiebelerig en dus gevaarlijk met heet vet erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *