Appelkaneel muffins met de structuur van verse donuts

Ik moet het niet meer doen. Ik moet geen foto’s met mijn iPad nemen en die vervolgens op de blog gebruiken. Gelukkig waren er nog appelmuffins over en kon ik nog een goede foto maken met mijn telefoon. Dat scheelt een stuk in kwaliteit. Maar een goede foodfotograaf word ik nooit.
Het recept voor de appelmuffins kwam ik tegen op de blog van Where is my spoon en ik mocht het met jullie delen. De blog is van de Roemeense Adina die in Duitsland woont. Er staat van alles op haar blog maar bakken is wel haar specialiteit denk ik.

De appelkaneel muffins met olie (zo heten ze officieel) maakte ik iets anders dan zij deed.
Bij meer appelcakerecepten zie ik dat de appel als eerste geraspt wordt en daarna maakt men de rest van het beslag. Dat werkt bij mij niet want de appel wordt heel snel bruin. Al giet je er een liter citroensap bij. Dus eerst het beslag en dan de appel.

Dit beslag is erg simpel. Je moet het wel in twee kommen doen. Als eerste meng je de droge ingrediënten en in de andere kom de natte. Pas als dat gedaan is voeg je de twee samen.

Je krijgt een appelkaneel muffin met de structuur van een verse donut. Ze zijn zacht en luchtig met een knapperig laagje van kaneelsuiker. Het was echt een groot succes.

Daar gaan we:

2 kleine zachte handappels
150 gram suiker (volgens het originele recept is bruine suiker erg lekker)
1 theelepel vanille extract of een zakje vanillesuiker
1 groot ei
60 ml zonnebloemolie of arachideolie
180 ml melk
190 gram bloem
2,5 theelepel bakpoeder
snufje zout
1/2 theelepel kaneel

Voor de topping
2 eetlepels boter
3 eetlepels kristalsuiker
1,5 theelepel kaneel

De oven gaat op 180 graden. Zorg dat die warm is zodra de muffinvorm gevuld is want deze moet direct de oven in.

Meng de bloem, het bakpoeder, het snufje zout en de halve theelepel kaneel.

Meng in een andere kom de suiker, de vanille en het ei en klop die tot het mengsel licht en luchtig is. Dat kan heel goed met de mixer maar met de hand mag ook. Dan beetje voor beetje de olie en de melk erdoor kloppen.

Schil en rasp de appels.

Schep de droge ingrediënten door de natte maar niet kloppen. Gewoon snel omscheppen tot ze goed gemengd zijn en dan de appel erdoor.

De muffinvorm voor twaalf muffins is al goed ingevet en die vul je met het beslag. Je zult zien dat je de holtes bijna tot de rand vult.
Ik gebruikte papieren cakevormpjes maar volgende keer doe ik ze zonder papiertjes in de vorm.

Zet in de oven en kijk na 15 minuten met een prikker of ze gaar zijn. Bij mij duurde het 20 minuten.
Ze zien er zo uit als ze uit de oven komen:

Slechte foto van de iPad.

Ondertussen maak je de kaneelsuiker en smelt je de boter. In het originele recept staat dat je ze binnen vijf minuten als ze uit de oven komen eerst in de boter en dan in de kaneelsuiker moet dopen. Dat heb ik gedaan maar dan brand je wel je vingers. Bovendien zijn ze heel zacht dus dat is geen makkelijk klusje. Volgende keer kwast ik ze gewoon in met de gesmolten boter en strooi er dan direct de kaneelsuiker overheen. Veel makkelijker.

De appel proef je nog wel maar is verder helemaal gesmolten. Door te bakken met olie krijgt de appelkaneel muffin die zachte structuur.

Een geweldig lekkere muffin.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *