Arroz ciego (blinde rijst)


Een gastblog van Yvonnep. Wat een heerlijk gerecht!

Leuk aan de Spanjaarden is dat ze hun eten delen… op terrasjes zie je ze altijd gezamenlijk van bordjes prikken. Tapas lenen zich daar natuurlijk bij uitstek voor. Maar de Spaanse keuken is veel meer dan tapas (en dat is weer veel meer dan die zielige balletjes gehakt in een vaag sausje, dat ze hier albondigas durven te noemen). De Spaanse keuken is ook veel dan meer paella, toch lijkt dit recept er een beetje op. Het oorspronkelijke recept heb ik van het programma Áqui La Tierra van TVE, een aanrader als je van Spanje houdt en/of Spaans aan het leren bent.

Wat heb je nodig?

Paella rijst – dat is Arroz Bomba of de Valenciaanse Arroz Gleva of Arroz Bahia. Soms staat er in Nederland gewoon ‘paellarijst’ op de verpakking en dat is ook prima. Per persoon 75 g.

Kies of je met vlees, kip, schelp- en schaaldieren of vega wilt gaan. Dit wordt een lang verhaal. Voor de variant met vlees (arroz ciego con chorizo) koop je een pittige chorizo om te bakken. Geen plakjes, maar echt een worstje. Voor kip zijn dijfiletjes van onbesproken gedrag het lekkerst: arroz ciego con pollo. Voor schelp- en schaaldieren kun je op wild gaan. Koop voor de arroz ciego con mariscos wat je hart je ingeeft: kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles, kokkels en inktvis (ja, die ook).  Stem de hoeveelheden af op het aantal eters. Koop voor de vegavariant extra groenten (courgette, aubergine) of koop een kipvariant van de vegetarische slager. Of zo. Alles kan.

Verder heb je nodig:
1 kleine ui of 2 bosuitjes
2 teentjes knoflook
3 of 4 in stukken gesneden tomaten
1 groene en 1 rode paprika (de buitenbeentjes zijn hier prima voor – als je ñora (2 stuks) te pakken kunt krijgen, nog mooier)
Mespuntje saffraan
Mespuntje rozemarijn of een beetje vers
Mespuntje dille of een beetje vers
Mespuntje basilicum of wat verse blaadjes
Peterselie
Olijfolie
Zout en peper
Witte wijn, 1 dl per 4 personen
Bouillon zoveel dat alles onder staat.

Je ziet de rijst niet meer. Vandaar de naam Blinde rijst.

Aan de slag:
Maak alle groenten schoon, snij het in kleine stukjes en zet klaar. Knoflook raspen of snijden. Idem met de kruiden. Chorizo in kleine blokjes snijden. Schaal- en schelpdieren schoonmaken. Kip aanbraden in koekenpan.

Olijfolie in de pan, uitje en knoflook even fruiten. Heb je chorizo, dan gaat dat er nu al bij. Bakken tot je het vet eruit ziet komen. Alle groenten vervolgens meebakken tot het wat begint te kleuren (niet aanbranden). Rijst in de pan, goed omroeren (en ja, dan is het meestal niet echt meer te zien, vandaar de naam) en afblussen met wijn. Het mespuntje saffraan erbij en de rozemarijn, de kip erop leggen en bouillon erover tot het onder staat. Tien tot 15 minuten op zacht vuur/lage temperatuur sudderen. De rijst absorbeert het vocht, maar het gerecht mag niet droog worden. Proef hoe gaar de rijst is. Bijna klaar?

Heb je schelp- en schaaldieren dan leg je die nu in de pan. Die hebben maar kort nodig om gaar te worden en als je ze te lang in je rijst laat zitten worden ze taai. Zonde. Als je iets vega’s hebt, dan doe je dat nu ook in de pan. Nog een minuut of vijf laten pruttelen, sudderen, tot de schaal en schelpdieren klaar zijn, de groene kruiden erdoor, de peterselie fijngesneden eroverheen en ….

¡Buen provecho!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *