Aspergesoep

aspergesoep

Foto’s: Mees Weber

Je hebt mensen die vinden asperges eigenlijk maar een snotterige groente. Echt heus waar! Die mensen bestaan. Gelukkig zijn er ook die op latere leeftijd alsnog op het goede aspergepad terechtkomen.
Als je ook iemand kent die (nog) niets moet hebben van asperges begin dan eens met het koken van een aspergesoep. Recept is eigenlijk overbodig want de foto’s vormen een duidelijk stripverhaal.
Nou vooruit. Doen we toch een recept.

Schil een ruim pond (lees 6 ons) asperges. Kontje eraf en in stukken van twee centimeter snijden. De kopjes houden we apart. De echte liefhebber trekt een bouillon van de schillen en de kontjes. Maar goed. Dat hoeft niet.
We snijden het wit van een kleine prei in smalle ringen en smoren dat in de soeppan in wat boter. En als ik boter zeg bedoel ik geen olie. Na 10 minuutjes doen we er een liter groentebouillon in en de stukjes asperge. Nog niet de kopjes.
Bovendien doen we er een geschilde en in blokjes gesneden aardappel bij om de zaak lekker te binden. Laat de soep een kwartiertje zachtjes prutten.
Dan zetten we de staafmixer in de pan en maken er een gladde soep van. Dan doen we de kopjes van de asperges in de soep. Bij de maker van de foto’s zijn die er vanaf het begin bijgegaan. Dat doe ik dus niet want ik wil nog iets terugvinden van die asperges.
We laten de soep nog wat prutten tot de aspergeskopjes gaar zijn (maximaal 10 minuten). Je mag wat room op het laatst mee laten warmen in de soep maar je kunt ook een kleine eetlepel crème fraîche in een soepkom doen en de hete soep eroverheen gieten.
Naar keuze flinterdunne reepjes ham of gerookte zalm in het midden en wat verse bieslook of peterselie.
Ik zeg, doe nog maar een kommetje.

Published by

One thought on “Aspergesoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *