Aubergine tomatenstoof

auberginestoof
Als er een prijs bestond voor de slechtste foodfoto van het jaar dan won ik met glans. Zelfs met mijn kleine nieuwe 300 miljoen megapixel toestel gaat het nog weleens mis. Als ik meerdere foto’s maak zit er vaak wel een goeie tussen maar van deze auberginestoof met tomaten maakte ik er maar eentje. En dan ook nog in het plastic bakje waarin we de stoof vervoerde richting vrienden die een fijn etentje organiseerden waar iedereen een (behoorlijk) aantal tapasgerechten had gemaakt. Er was een tafel vol heerlijkheden. Dat is het fijne van deze auberginestoof. Je kunt het vooraf maken en hoeft het dan alleen nog maar op te warmen.
En je kunt er lekker veel mee. Als tapas maar ook als hoofdgerecht. Met pasta. Met rijst. Met brood. Heel fijn ook als bijgerecht bij de BBQ. Nog even in de oven met wat kaas erover is ook erg smakelijk. Onverwachte eters? Maak er meer van door er witte bonen of kikkererwten doorheen te scheppen. Want die heb je natuurlijk altijd in huis.

We maken een flinke schotel want de volgende dag als lunch (op kamertemperatuur) is het ook zo lekker. Wil je het als Tapas eten neem dan de helft want tenslotte heb je dan nog veel meer op tafel.

Snij twee grote aubergines in plakken van 1 cm. Dat mag in de lengte of in ronde plakken. Bak de plakken bruin in olijfolie en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en snij ze dan in repen of in blokjes. Snij vier of vijf sjalotjes heel fijn en smoor die in wat olie in een pan met dikke bodem. Als ze glazig worden doe je er de aubergine bij en 6 tot 8 tomaten die in vieren gesneden zijn en een aantal tenen knoflook in plakjes of kleine stukjes. Een stuk of vier zes tenen is wel genoeg. Doe er ook een half glas rode wijn bij. Rode dus! Laat minimaal een half uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan en pas op het laatst het deksel eraf maar alleen als er nog wat vocht moet verdampen. Roer een paar minuten voor het klaar is fijngehakte platte peterselie door en wat peper en zout. Voor het serveren mag er ook nog wat peterselie overheen.

Bron: Tapas van Silvana Franco. Alleen nog 2e hands verkrijgbaar. Zeer aan te bevelen.

Bekijk op bol.com

Published by

One thought on “Aubergine tomatenstoof

  1. Die stoof heb ik gemaakt, heerlijk. Ik had geen wijn, maar heb er een scheut sherry in gegooid. Was ook erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *