Auberginetimbaal

Het is alweer heel wat jaren geleden dat we een week in Avignon waren. Om precies te zijn in 2011. In die tijd kon je met de Thalys heen en weer maar alleen op zaterdag. Vertrektijd 07.00 uur uit Rotterdam en om 13.00 uur stapte je uit in Avignon. In het zuiden van Frankrijk werd in een aantal plaatsen gestopt. Je kon ook door naar de kust. In latere jaren ging deze Thalys alleen nog in augustus en hoe het nu is weet ik niet. Het was een prachtige week in een schitterend appartement.

Ik kan me niet herinneren dat we er gekookt hebben. De keuze wat betreft restaurants is dan ook overweldigend en daar maakten we ruim gebruik van. Bij Restaurant Le Crillon waren we voor de lunch en ik bestelde (en kreeg) een auberginetimbaal.
Een auberginetimbaal is een specialiteit uit Avignon en je komt het dan ook op veel menukaarten tegen. Bij dit restaurant hadden ze de timbaal opgeleukt met een stukje stokbrood met zwarte olijventapenade, wat kruidenolie en een lang koekje van parmezaan. Maar dat hoeft helemaal niet. Alleen de auberginetimbaal in verse tomatensaus met basilicum is al heerlijk genoeg.

Dit is typisch een gerecht dat je maakt als je gasten krijgt en dus maken we er gelijk maar zes. Dit recept komt uit het boek Frankrijk een culinaire reis. Een serie culinaire reisboeken die in de jaren 90 is uitgegeven. Grote boeken met veel informatie, foto’s en recepten. Zeer de moeite waard en af en toe kom je echt heel goedkope tweedehands exemplaren tegen. Zo zag ik Frankrijk voor €6,95 bij Bol.com.

Maar goed, we gaan aan de slag. We nemen 1,5 kilo aubergines en snijden die in kleine blokjes. In een paar eetlepels olie smoor je de aubergineblokjes samen met wat verse tijm en twee tenen fijngesneden knoflook. Laat het even bakken en doe er dan 6 eetlepels water bij. Zout en peper erover en deksel op de pan. Het mag nu een half uurtje zacht stoven. Schep het een aantal keren om en let erop dat het niet helemaal droog wordt. Na een half uur draaien ze de aubergine door een groentezeef met grove gaten. Wie heeft er zo’n ding? Ik niet. Je kunt de aubergine ook in een keukenmachine malen of stampen met een pureestamper. Dat laatste is nog het best want het moet ook geen prut worden.

In een schaaltje meng je 5 eieren met 75 gram geraspte parmezaan. Dat mengsel gaat door de auberginepuree (die dan niet meer zo warm is). Meng de boel goed door elkaar en vul 6 timbaalvormpjes die je vooraf goed met olie hebt ingesmeerd. De timbaalvormpjes gaan 40 minuten in een oven van 200 graden tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Op de borden schep je wat tomatensaus waar je verse basilicum doorheen hebt geroerd en daarop gaan de auberginetimbaaltjes die je uiteraard uit de vormpjes hebt gehaald. Dit hoeft niet gloeiendheet op tafel. Het mag op kamertemperatuur.

Als je er meer maakt dan je nodig hebt dan heb je de volgende dag een heerlijke lunch. Zorg er wel voor dat je ze dan op tijd uit de koelkast haalt want ze mogen niet te koud zijn. Je kunt ze ook nog even 10 minuten verwarmen in de oven** en pas daarna de tomatensaus eromheen scheppen.

** Iets verwarmen in de oven? Zet het in een koude oven en stel de temperatuur in op 100 graden. Als de temperatuur op 100 graden is aangekomen dan is het hapje warm. Dit geldt natuurlijk niet voor grotere schotels.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *