Aziatische auberginestoof met speklap

auberginespeklap

De combinatie aubergine met stukjes speklap is me er eentje zeg. Heerlijk! Dit is de Aziatische uitvoering maar ik kan me voorstellen dat er met gemak andere varianten te bedenken zijn. Eerst alles snijden en klaarzetten want we gaan daarna achter elkaar en voortvarend aan de slag.

Voor twee personen:
Een flinke aubergine in grote brokken. Een ui snipperen. Twee speklappen in stukken van twee centimeter. Een half rood pepertje in reepjes. Een stuk verse gember van twee centimeter fijnsnijden. Een klein bosje koriander hakken en de steeltjes apart want die stoven mee. Een eetlepel (riet)suiker. Een scheut Nam Pla (vissaus). Het sap van een halve limoen. Twee steranijs en een kaneelstokje. Ik had geen kaneelstokje dus nam een half theelepeltje kaneel.

Daar gaan we:
In grote pan eerst de stukken speklap lekker bruin braden in olie. Eruit scheppen en dan de auberginebrokken erin. Daar kan nog flink wat olie bij (goed voor je dus niet zeuren) en ook die omscheppen en lekker laten kleuren. Ook uit de pan en bij de speklapjes doen.
Dan de eetlepel suiker erin en even laten karamelliseren. Klein beetje maar. Aubergine en speklapstukjes er weer bij en goed door de suiker roeren. Steranijs en kaneel erbij. Dan de ui, gember en de helft van het pepertje erdoor.
Alles een paar minuten goed roerbakken. Vervolgens een scheut Nam Pla erbij en een beetje water. Zodanig dat 1/3 van de stoof in het vocht ligt. Deksel erop en zachtjes te prutten zetten. Heel af en toe roeren. Na een half uur de steranijs eruit vissen. De smaak is afgegeven en anders gaan ze helemaal stukkoken en zit je straks op kleine stukjes steranijs te bijten en dat is niet lekker.
Na een uur (net voor het serveren dus) de limoensap erbij en nog wat van het fijngesneden pepertje. Wat koriander erdoor en apart op zetten aan tafel voor de liefhebbers om erover te doen.
Dit was een heel, heel erg smakelijke auberginestoof. Aanrader.

KokenKoken

Published by

5 thoughts on “Aziatische auberginestoof met speklap

    1. Vond ik niet. Gewoon lekker zacht. Je kunt het altijd korter doen maar voor de smaken is een uur wel beter.

  1. Dit was inderdaad erg lekker. Fris en pittig, echt zomers. Ik moest diverse ingredienten vervangen wegens niet in huis of niet in het dorp verkrijgbaar. Steranijs -> geplette venkelzaadjes in een theeei. Pepertjes -> twee gedroogde chilipepertjes in het theeei. Limoen -> citroen die opmoest. Koriander lust ik niet dus dat heb ik gewoon weggelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *