Aziatische komkommers. Zo heb ik ze maar genoemd. Ik vond geen recept. Er is alleen een filmpje ergens op YouTube waarin iemand dit maakt. Dus ik met pen en papier erbij om alles op te schrijven. Vervolgens maakten we het precies als op het filmpje. Ik plaats expres geen link want het werd helemaal niks. Veel en veel te zout. Dat komt omdat men in het begin de gesneden komkommer omschept met een eetlepel zout en dat een uur laat staan. Zo kun je het vocht dat eruit komt afgieten en blijven ze knapperig. Ik spoelde ze zelfs een paar keer af om vervolgens uit te knijpen. Het hielp helemaal niks. Het was en bleef hartstikke zout. Dat deel slaan we dus over. En dat kan makkelijk want het enige wat je doet met de komkommer is ze op het laatst heel even omscheppen in de saus. Kom, we maken dit lekkere bijgerecht.
Ingrediënten:
1 grote of 2 van die zogenaamde Perzische komkommers
1,5 cm verse gember
2 knoflooktenen
1 rode peper
Saus:
1 el zachte azijn (rijstazijn, ciderazijn, witte wijnazijn)
2 el sojasaus
1 el chilivlokken
0,5 tl zwarte peper
1 tl suiker
50 ml water
Meng alles voor de saus door elkaar.
Snij de komkommer(s) door de helft en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snij vervolgens de halve komkommer(s) nog een keer in de lengte door en snij ze daarna in schuine stukjes. Rechte stukjes mag ook trouwens. Snij de gember heel fijn en doe dat ook met de knoflook en het pepertje. Doe wat olie in een koekenpan en smoor de knoflook met het pepertje en de gember tot het een beetje zacht is. Dan mag het sausje erbij. Roer dat allemaal even goed door elkaar en sudder een minuutje. Vuur uit en de komkommer erdoor. Goed omscheppen en in een schaal op kamertemperatuur laten komen.
Lekker bij van alles en nog wat maar zeker ook op een broodje. Bijvoorbeeld met van die flauwe gerookte kipfilet die naar niks smaakt. Fleurt helemaal op met een beetje van deze Aziatische komkommer.