Bietencarpaccio met geraspte wortel en noten

bietwortel

Een bietjessalade met wortel en noten. In een restaurant noemen ze zoiets een bietencarpaccio. Dat klinkt wat duurder. Maar het smaakt hetzelfde. Heerlijke salade als lunch of als bijgerecht bij de avondmaaltijd. Stukje gegrilde kip en wat gebakken aardappeltjes erbij en klaar ben je.

Voor twee personen neem je twee bieten. Dat mogen rode bieten zijn of gele of gestreepte. Je kunt bietjes rauw eten (eerst schillen) als je ze heel dun snijdt maar deze salade maakten wij van gekookte bieten. Hele dunne plakjes maken dus en dat doen we met een heel scherp mes, op de mandoline of met een ander schaafding. Bedek een groot plat bord met de plakjes.
Vervolgens raspen we twee niet al te grote wortelen en snijden we een sjalotje heel fijn. Meng de geraspte wortel met het sjalotje en een klein scheutje witte wijnazijn en laat even intrekken voor je het over de bietjes doet.

We roosteren een handje pecannoten (walnoten of hazelnoten ook prima) samen met een eetlepel pijnboompitten en hakken dat vervolgens fijn. Dat gaat over de worteltjes. Ondertussen hebben we een dressing gemaakt van een teen knoflook uit de knijper, 1 el witte wijnazijn, 2 el olijfolie en een klein lepeltje truffelolie en ook wat peper en ook dat gieten we over de worteltjes. Heb je geen truffelolie dan kun je ook walnootolie nemen of nog een eetlepel olijfolie.

Vlak voor het serveren fleuren we de hele schaal nog wat op met parmezaanse kaas en wil je een lunchsalade dan neem je geen parmezaan maar plakjes geitenkaas en maak je een honing/mosterddressing.

Save

Save

Published by

One thought on “Bietencarpaccio met geraspte wortel en noten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *