Bietjes gestoofd met appel en ui

bietjesmetappel

Je kunt voorgekookte bietjes gebruiken maar die zijn naar mijn smaak altijd wel heel erg voorgekookt. Net ietsje te zacht. En zomerbietjes zelf koken is zo gebeurd. Hooguit 20 minuten. Dan hebben ze nog een beetje een bite. Even wat laten afkoelen, velletje eraf en in blokjes snijden. Heerlijk om te gebruiken in een salade met blokjes appel en geitenkaas of gorgonzola. Walnoten of stukjes augurk. Je kunt er alle kanten mee op.

Maar wij stoven de bietjes nadat ze gekookt zijn. Op 400/500 gram bietjes snij je één appel in blokjes en een ui in kleine stukjes. Bij de bietjes doen samen met een laurierblad, twee kruidnagels en een scheutje water en een scheutje rode wijnazijn of balsamico. Paar klontjes boter erop en goed doorroeren. Kwartiertje stoven met het deksel op de pan. De laatste vijf minuten mag het deksel eraf om het vocht wat te laten verdampen.

Met kruimige aardappeltjes en een gegrilde speklap ouderwets lekker.

Published by

3 thoughts on “Bietjes gestoofd met appel en ui

  1. Ik heb veel bietjes in de tuin en dit komt dan goed van pas. Ik ga het ook eens maken met meer vocht en dan wat aardappelzetmeel als verdikking en het dan wecken.

  2. Ik stoof alles samen in een drukpot van SEB : een laag bietjes is blokjes, een ui in grote stukkken, evenveel appels in partjes als biet, 2 laurierblad, kruidenzout en zwarte peper. 20 min zachtjes stomen. Dan met een beetje kookvocht en een geutje melk binden met maizena. Ik doe er inderdaad ook een geutje witte balsamicoazijn in en laat goed opkoken en verdampen.
    Lekker!
    ps.: ik gebruik dus geen ‘voorgekookte’ bietjes hé

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *