Bloemkoolsoep met rode currypasta

Er lag al een aantal dagen een bloemkool in de koelkast. En hij lag verschrikkelijk in de weg want hij paste niet in de groentela. Bovendien wilden de aubergine en courgette die daar tijdelijk wonen geen ordinaire bloemkool naast zich. En er was meer groente die op moest dus wat te doen met die bloemkool? Het antwoord op de vraag wat je met een bepaalde groente waar even geen plaats voor is moet doen is vrijwel altijd: soep koken!
En van een bloemkool kun je heerlijke soep koken. Natuurlijk wel met wat andere ingrediënten erbij. Er zijn ook veel variaties mogelijk maar die geef ik onder het recept. Let er wel op dat ik een bloemkool van een kilo had. Heb je minder dan moet je de andere hoeveelheden wellicht ook een beetje aanpassen. Al luistert het ook weer niet zo nauw.

Ingrediënten

1 grote ui gesnipperd
2 knoflooktenen fijngehakt
2 grote tomaten zonder de zaadjes en in stukjes (uit blik kan ook)
2 eetlepels rode curry (ik had een pakje fairtrade en dat is 70 gram)
een halve theelepel gemalen koriander
een halve theelepel gemalen komijn (djinten)
een groentebouillonblokje
2 aardappelen geschild en in blokjes (ik had 300 gram)
een grote bloemkool in kleine roosjes
een halve liter water (je kunt er altijd nog meer bijdoen als het nodig is)
een klein blikje kokosmelk (een pakje van 200 ml is ook prima)

Fruit de ui en doe er na een paar minuten de knoflook bij. Na weer een minuutje of twee gaan de tomatenblokjes erin. Goed doorroeren en dan de curry erbij samen met de koriander en de komijn. Verkruimel het bouillonblokje erover en doe er dan de aardappelen in en de bloemkool. Vervolgens een halve liter water. Weer doorroeren en op een laag vuur mag het een half uurtje pruttelen. Dan moet je kiezen. De staafmixer erin zodat je een gladde soep krijgt of laat je hem grof? Je kunt er ook even een paar keer de stamppotstamper inzetten. Als allerlaatste gaat de kokosmelk erbij en warm je de soep nog even goed door.

Uiteraard kun je een lekkere topping kiezen. Croutons of verse kruiden zijn allebei lekker. Hou je van koriander dan kies je dat omdat het ook al in de soep zit. Maar platte peterselie is ook lekker.

Deze soep is gebonden met aardappel maar er zijn alternatieven. Je kunt ook een kleine pot kikkererwten nemen of een kopje rode linzen. Ik heb geen zout in de soep gedaan vanwege het bouillonblokje en bovendien is het beter om pas later, als het nodig is, zout erbij te doen. Wil je het pittiger dan doe je er wat meer curry bij. Je kunt uiteraard ook voor gele of groene curry kiezen.

Ik maakte de soep in de Instant Pot. De volgorde van maken is hetzelfde. Na het toevoegen van het water kook je de soep in 10 minuten onder hoge druk gaar. Direct daarna de stoom laten ontsnappen.

Ga je een Instant Pot kopen? Kies er dan altijd een met een RVS binnenpan.
Zoals deze bijvoorbeeld. O.a. verkrijgbaar bij Amazon.nl (links) en Bol.com (rechts).

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *