Boerenkool op drie verschillende manieren

Foto Pixabay

Boerenkool kopen we tegenwoordig natuurlijk voorgesneden bij de groentenman. Wie staat er nog grote bladen te wassen en af te ritsen? Ik niet. Reken voor een ouderwetse stamppot op 200 gram boerenkool en 350 gram aardappelen per persoon. Om een goeie smeuige stamppot te krijgen is de kooktijd belangrijk. Leg de aardappelen in de pan en doe er net zoveel water op als wanneer je ze gewoon zou koken. Leg de boerenkool bovenop de aardappelen en kook het geheel 25 minuten. Afgieten en stampen met een flinke klont boter, een flinke scheut hete melk en een lepel mosterd. Wil je eens een wat andere stamppot maken dan roer je er per persoon zo’n 75 gram blokjes komijnekaas door. Uitgebakken spekjes doen het ook altijd goed.
Maar met boerenkool kun je meer. Hier komen nog twee recepten voor 4 personen (let op, de hoeveelheid boerenkool per persoon is hier anders maar meer mag altijd):

Snipper een ui en snij een rode paprika klein. Roerbak ze in een wok of grote pan samen met 125 gram spekblokjes en voeg na een paar minuten 400 gram gesneden boerenkool toe. Roerbakken tot de boerenkool zacht is. Kook de aardappelen apart en stamp ze met boter en melk. Roer de ui/paprika/spek/boerenkool samen met een fijngesneden warme rookworst door de aardappels.

Of in de oven natuurlijk. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij een rookworst in blokjes. Bak 125 gram spekblokjes en als deze goudbruin zijn voeg je de blokjes rookworst toe. Doe er 400 gram gesneden boerenkool bij en bak het geheel nog 5 minuten. Schep het boerenkoolmengsel in een ingevette ovenschaal en verdeel er de ondertussen gemaakte aardappelpuree over. Bestrooi de bovenkant met 100 gram oude geraspte kaas. Het geheel gaat 30 minuten in de oven. Als de bovenkant te bruin wordt naar je zin dan afdekken met los aluminiumfolie.

En die voorverpakte rookworsten die leggen we natuurlijk niet in een pannetje heet water. Welnee. Gewoon een paar gaatjes in prikken en dan op een bord in de magnetron. Een aantal minuten op hoog en klaar is je rookworst. Echt wellen doe je alleen nog zo’n ambachtelijk gemaakte worst van de slager of die van de Hema.

Allemaal lekker met piccalilly.

Published by

7 thoughts on “Boerenkool op drie verschillende manieren

  1. Dank je, dank je, dank je… als het leven dadelijk weer in gladder banen is én de herfst echt is begonnen, dan ga ik ze alledrie proberen. Euhm, en als er ongesneden boerenkool in mijn groentepakketje zit, ga ik gewoon wel snijden. 🙂

  2. Het tweede recept is er eentje die ik ga uitproberen.
    Afgelopen week zag ik boerenkool bij AH. Heb ik niet gekocht, vond het niet echt passen bij dit lekker nazomerweertje. Maar zodra het kouder wordt, staat ie bovenaan mijn bootschappenlijsje.
    Enne, ik doe er ook nog altijd een teentje knoflook bij 😉

  3. Niet alleen gebeurde het die week. Vandaag gebeurde het weer. En? Nou, lekker, joh! Met jouw opgegeven verhoudingen kan het niet meer missen. De volgende keer ga ik variëren al vind ik persoonlijk gewoon stamppot met spekkies en een stukje worst erg lekker. Dank je wel.

  4. Ook dit zijn hele leuke recepten, de 2e lijkt nme heerlijk. Ik zal alleen de spekblokje vervangen door hamblokjes.

  5. Stel ik wil gewone boerenkool maken voor 4 personen dan heb ik 800 g boerenkool nodig en 1400 g aardappelen. Moet ik dit dan ook langer koken of is 25 minuten genoeg?

  6. @BCDK. 25 minuten is prima. Je hebt wel een grote pan nodig. Je kunt de aardappelen en de boerenkool natuurlijk ook altijd in aparte pannen koken. De boerenkool slinkt nogal en dan past het beter in de aardappelpan als je gaat stampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *