Botercake

Foto: Flickr
Foto: Flickr

We gaan het er niet uitgebreid over hebben maar dat ene plakje cake zit me toch nog dwars. Kijk, het zat zo. Ik lag een aantal weken geleden in het ziekenhuis. En ja, het was ernstig en ja, het is allemaal weer prima nu. Dank u hartelijk.

Maar nu even over dat plakje cake. Lig je dus in het ziekenhuis en komt er halverwege de middag een cateringkar met koffie, thee, maagzuuroproepende sapjes en ongezonde versnaperingen de zaal binnen. Ik koos een glas melk (gezond) en de cateringmevrouw vroeg of ik een vruchtenkwarkje bliefde. Dat bliefde ik wel. Aan mijn buurman echter vroeg zij of hij een plakje cake wilde! Dat sloeg hij vriendelijk af. Waarop ik mededeelde dat ik dat plakje cake wel zou opeten. Dat kreeg ik echter niet, want, zei de cateringmevrouw: “U hebt al een bakje kwark!!”.
Laat u dit even tot u doordringen? Je ligt in het duurste hotel van Nederland van rond de 1.000 eurootjes per dag (exclusief de leuke dingen die ze met je doen) en dan krijg je dus geen plakje cake van inkoop 0,13 cent per stuk omdat je al een bakje kleurstoffen met suiker kwark van 0,07 cent inkoop op je tafeltje hebt staan.

Sinds die tijd moest ik steeds denken aan de ouderwetse botercake. Zo eentje die nog een beetje warm is en waar je dan alvast een stukje van proeft en nog een stukje en nog een stukje. Zo eentje. Geen versieringen, geen gepimpte toestanden, geen citroenrasp, geen frutsen en fratsen. Nee, gewoon een ouderwetse botercake met niks.

Beboter een cakevorm van 27 cm en bestuif goed met bloem. De oven gaat op 160 graden.
We kloppen (mixer) 200 gram zachte boter, 200 gram fijne tafelsuiker, 1 kleine eetlepel vanillesuiker (2 zakjes) en een mespuntje zout tot een romige massa. Vervolgens kloppen we er vier eieren door en dat doen we één voor één. Blijf even een paar minuten kloppen en dan gaan we verder met een grote (pol)lepel. We scheppen beetje voor beetje 200 gram zelfrijzend bakmeel door het beslag. Dat zelfrijzend bakmeel hebben we eerst gezeefd. Als het deeg mooi glad is gaat het in de vorm en die zetten we net iets onder het midden in de oven.
Daarna likken we de lepel af en schrapen de laatste restjes uit de beslagkom en dat mag je met je vingers doen.
Na ongeveer 5 kwartier is de cake klaar. Even een scherp mes in het midden prikken en zo controleren of er nog deeg aan blijft plakken. Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn. Je mag overigens vanaf 60 minuten kijken of de cake gaar is. Eerder niet de oven openen.

Even wat af laten koelen want als je hem direct uit de vorm stort is de kans op breken groot. Na 20 minuten op een rooster af laten koelen en altijd een kapje eraf snijden en proeven.
Veel lekkerder dan een bakje vruchtenkwark.

Published by

4 thoughts on “Botercake

 1. Groot gelijk om je daar over op te winden. Het is of je strafwerk krijgt. Rare toestanden hier in de ziekenhuizen.
  Daar wordt je pas echt ziek!

  Nu na deze cake gaat het weer bergopwaarts?

  Groet, Sabijn

 2. Fijn dat het weer goed gaat na een [onvrijwillig] verblijf in een ziekenhuis.
  houden zo !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Morgen krijgen we bezoek, een plakje cake bij de koffie!?
  groet, Charlotte

 3. Sie wollen etwas belelsetn, doch die Rechnung ist viel zu hoch? Wir zeigen Ihnen, wie einfach Sie mit zahlreichen Gutscheinen Geld sparen kc3b6nnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *