Ossenstaartsoep wordt Rundersoep. Want er zit geen Ossenstaart in de soep maar wel Rund. Wie het nog niet wist hier een link naar het artikel van Teun van de Keuken. Verplicht lezen. Ik had overigens Koeiensoep leuker gevonden. Zal wel geen goeie naam zijn.
Weet je wat? Nu de koude regenachtige dagen weer komen gaan we eens een fijne pan bouillon maken. Zo’n rustige leeszondag met een pruttelende pan op het vuur en de geur van bouillon door het huis. Dat is geluk!
Het luistert allemaal zo nauw niet met bouillon. Kwestie van smaak. Je kunt soepvlees gebruiken of een groentebouillon maken. Maak in ieder geval een grote pan en vries wat porties in.
In een grote pan smoren we de in grove stukken gesneden groente in wat boter. Altijd smoren die groente. Komt de smaak zeer ten goede. We nemen 2 uien, 2 winterwortels, een grote prei, wat bleekselderij, champignons (hoeft niet, mag wel) en knoflook.
Na een paar minuten doen we er 2 liter koud water bij en 300 gram soepvlees. Dan wat peterselie, tijm, peperkorrels, een blaadje foelie, laurierblad.
Even hoog vuur tot het water heet is en dan heel zachtjes laten trekken met het deksel op de pan. Af en toe afschuimen als dat nodig is. Nu is bouillon zonder zout niet echt lekker dus het moet op smaak gebracht worden. Ik adviseer je om dat pas te doen als je er soep van gaat maken. Met zout of met een scheut sojasaus. En uiteraard gieten we de bouillon door een zeef als het klaar is.
Met de bouillon als basis kun je alle kanten op. Simpel door wat gesmoorde champignons en verse kruiden erbij te doen. Of wat ravioli. Verse groente naar keuze inclusief wat tomaten. Heb je een groentebouillon gemaakt dan stukjes kip, wat dunne bami, champignons en een fijngesneden pepertje. Heerlijk!
Misschien kun je beter de hoeveelheid verdubbelen want zo’n pan is zo op. En een litertje of wat in de vriezer is heel fijn. Doe dat nou eens. In plaats van zo’n raar pak Koeiensoep te kopen.