Brabantse kaasschotel

Ik heb een leuk oud boekje met de titel Streekrecepten. Het is een uitgave van Het Nederlands Zuivelbureau en als ik het goed heb is het ergens eind jaren zestig of begin zeventig gepubliceerd. Er staan een heleboel originele streekrecepten in. Een behoorlijk aantal daarvan waren nieuw voor mij. Amsterdamse stroopballen, Dutske cake, Haantje pik, Leverbeuling, Staphorsterfleeren en nog veel meer. Er staan wat grappige tekeningen hier en daar en als je graag bakt en het boekje nog op de kop kunt tikken dan zou ik dat zeker doen.

Mijn aandacht werd getrokken door het recept van Brabantse kaasschotel. Nu is dat niet zo gek want ik ben dol op kaas. Aangezien het een wat ouder recept is komt men niet verder dan belegen Goudse kaas. Maar je snapt dat je hier vrijwel iedere kaas voor kunt gebruiken die je lekker vindt. Mijn voorkeur gaat uit naar een kaas met een sterkere smaak. Hele oude boerenkaas of zelfs een blauwe schimmelkaas.

Ingrediënten

4 dl melk
2 eetlepels bloem
125 gram belegen Goudse kaas (of welke kaas je maar wilt) geraspt of in heel kleine stukjes
4 eieren
125 gram boter

Maak de bloem met de melk aan en kook er een pap van. Voeg van het vuur af de boter en de geraspte kaas toe. Klop de eieren een voor een door de saus. Beboter een vorm en vul deze met het mengsel. Verwarm 1,5 uur au bain marie, tot het mengsel gaar is. Geef er tomatensaus bij.

Op internet vond ik eenzelfde recept (met wat andere verhoudingen) en daar gaat de ovenschaal gewoon de oven in op 175 graden. Kan natuurlijk ook.

Ik heb de Brabantse kaasschotel nog niet gemaakt dus ik weet niet hoe stevig de taart zal zijn. Maar ik kan me zo voorstellen dat je dat zelf kunt bepalen door er wat meer kaas in te doen.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *