Brood uit de broodkom van KitchenAid

Nee, nee, nee, dit is geen gesponserde blog. De broodkom van KitchenAid heb ik zelf gekocht en met keiharde euro’s betaald. En ja, ik ga er wel iets over schrijven. Wil je details en meer informatie over de broodkom dan kun je dat hier lezen.

De broodkom is best zwaar en als je het grote deel van de kom op het eind als deksel over het te bakken brood zet dan moet je het geheel voorzichtig in de oven zetten en goed vastpakken. Bij het uit de oven halen van het grote deel en later van het brood is de zaak natuurlijk bloedheet. Ik heb speciaal grillhandschoenen met siliconennoppen gekocht om een goede grip te hebben. Dat was echt een hele goede aanschaf.

De broodkom zelf is een hebbeding. Een luxeding. Want je kunt natuurlijk op allerlei andere manieren brood bakken. Wel is het zo dat het brood uit de broodkom een lekkere knapperige korst heeft en een zachte binnenkant. En dat komt omdat de stoom die uit het brood komt gevangen blijft in de vorm. Daar is goed over nagedacht.

Als je de broodkom koopt dan wil je natuurlijk snel aan de slag als hij afgeleverd is. Dat kan want er zit een recept bij. Ik zal dit recept met jullie delen al kun je natuurlijk heel goed andere recepten kiezen. Je kunt tot maximaal 525 gram bloem gebruiken.
Er zit een boekje bij dat in 756 talen uitlegt hoe je de kom schoon kunt maken en wat je allemaal wel en niet moet doen. En er is een aantal pagina’s met stap voor stap tekeningen en tekst hoe je een brood bakt in de kom. Nadat ik dat bestudeerd had zocht ik naar de hoeveelheden van de ingrediënten. Die staan op een apart vel met nogmaals de beschrijving van hoe je het brood bakt maar dan zonder tekeningen en in het Engels. De werkwijze is gelijk behalve dat in de Engelse tekst staat dat je de kom met heet water moet voorverwarmen voor je de bloem erin doet. Dat staat in de Nederlandse tekst niet. Dat had allemaal wel wat duidelijker gemogen. Laten we eens naar het recept kijken met hier en daar een beetje commentaar van mij.

Ingrediënten:

375 gram bloem (ik nam volkorenbloem)
7 gram gist (het recept zegt 6 gram maar in de Nederlandse zakjes gist zit 7 gram dus nemen we dat)
1 theelepel zout
292 gram warm water (dat is een hele cup en een kwart cup en die heb je vast wel in huis)

Doe de bloem in de kom. Zout aan de ene kant van de kom erbij en gist aan de andere kant. Zet het warme water vast klaar. Het water moet zo warm zijn dat je je handen er nog wel onder kunt houden. Dus warm maar niet overdrijven. Klik de gevulde kom vast onder de mixer en haal de kop met deeghaak naar beneden. In de beschrijving zetten ze eerst de kom onder de mixer en doen er dan de bloem etc in. Dat vind ik gewoon onhandig. Zet de mixer op snelheid twee en schenk er na 30 seconden het warme water bij. Na twee minuten heb je een bal deeg die loskomt van de vorm. Doe het deeg in de grote vorm en bestuif het met bloem. Draai de bal deeg om en bestuif ook de andere kant. Tip: doe een beetje bloem in een theezeefje dan strooit het mooi gelijkmatig. Het deksel kan erop en we laten het 60 minuten rijzen.

Een uur later. Je hebt een stuk aanrecht schoongemaakt en bestrooid met wat bloem. Duw het deeg plat (kan ook heel goed met een deegroller die je eerst door de bloem rolt) en vouw het weer dubbel, zoals je een envelop dichtmaakt. Herhaal dit een aantal malen terwijl je steeds het deeg een kwartslag draait. Je voelt dat het wat steviger wordt. Na een keer of vier/vijf uitrekken en weer terugvouwen maak je er een mooie ronde bol van. Bestuif de grote kom met flink wat bloem en doe het deeg erin met de naad naar beneden. Het deksel mag erop en we laten het nog 30 minuten rijzen.

Ondertussen verwarmen we de oven voor tot 230 graden en knippen een stuk bakpapier voor in het deksel. Na de 30 minuten plaats je het deeg voorzichtig op het bakpapier met de naad naar boven. De grote kom kan er dan op en we zetten het 30 minuten in de oven. Vooraf heb je wel even gemeten op welke richel de kom moet staan. Waarschijnlijk helemaal onderin op een rooster. Pas op dat je aan de bovenkant geen verwarmingselement raakt bij het inzetten en uithalen van de kom. Na 30 minuten bakken haal je voorzichtig de bovenkant eraf (dat gaat makkelijk als je hem naar je toe kantelt)  en laat je het brood nog 10 minuten bruin worden. Zet de hete kom niet op een koud aanrecht maar zorg voor een onderzetter. En klaar ben je!

Natuurlijk ga ik nog veel vaker brood bakken en in verschillende smaken. Kaasbrood (met of zonder jalapeño) gaat er zeker komen en rozijnenbrood. Sesambrood en suikerbrood staan ook nog op het programma want er komt heerlijk brood uit deze broodkom. Maar koop wel van die handschoenen. Die zijn ook erg fijn als je andere hete dingen uit de oven haalt. Veel fijner dan die gladde ovenwanten.

Klik hier als je bij Amazon.nl wilt kopen:
Navaris Grill-Handschoenen brandwerend – Grill-Handschoenen hittebestendig tot 500°C – Kookhandschoenen voor oven-BBQ-grillen – Met silicone

Published by

2 thoughts on “Brood uit de broodkom van KitchenAid

    1. Hoi Isabelle. Eerlijk gezegd gebruik ik hem niet zoveel. Nu is het zo dat ik in de winter meer bak dan in de zomer. Januari beginnen een aantal rustige maanden en dan komt hij vast weer uit de kast. Het is een fijn ding maar wel zwaar hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *