Brood zonder kneden gebakken in de braadpan

Het roerdeeg
Het roerdeeg
Na een half uur
Na een half uur in de oven
Het brood is klaar
Het brood is klaar
Het brood van binnen
Het brood van binnen

Zoals dat hoort bij een keurig nette foodblogger tik ik het recept van dit brood zonder kneden niet over maar geef jullie de link naar het originele recept.

Hier recept met filmpje.

DeManZelf bakte dit brood bijna volgens recept. Hij nam 200 gram volkorenmeel en 200 gram tarwebloem (wit)  en dit waren zijn bevindingen:

Wij hebben geen ‘Dutch Oven’ en gebruikten een gewone gietijzeren braadpan ooit gekocht bij AH. Merk Hackman, doorsnee 25 cm. Let op als je b.v. een Creuset pan met zwarte knop op het deksel gebruikt want die knop kan maar tot 190 graden in de oven. Je kunt de knop eraf schroeven en een stukje aluminiumfolie in het gaatje stoppen. Punt is dan wel dat je niets meer hebt om later het gloeiendhete deksel van de pan te halen.

Het deeg is een roerdeeg en bleef roerdeeg. Dus je schraapt het met een schraper uit de kom zo de pan in. Niks vouwen of eerst op een bebloemde theedoek of wat voor methodes je verder ook nog vindt.

Onze oven gaat tot 250 graden en dat is prima. Zorg voor goeie ovenwanten want 250 graden is ontzettend heet. De pan moet je echt goed voorverwarmen anders blijft het brood aan de pan kleven. Stort je het roerdeeg in de gloeiend hete pan dan heb je daar geen last van.

Het brood was na het eerste half uur al behoorlijk goed van kleur. Daarna zonder deksel nog maar iets meer dan 5 minuten teruggezet. Dat was genoeg.

Een heerlijk brood met een knapperige korst en een zachte binnenkant. Doet denken aan het echte Franse stokbrood.
De volgende dag was de korst niet meer zo knapperig maar verder was het nog heerlijk!
Een zeer geslaagd experiment en er zullen nog heel wat broden volgen. Ik ben al aan het verzinnen wat voor kruiden en ander lekkers erdoor kan!

Published by

7 thoughts on “Brood zonder kneden gebakken in de braadpan

    1. Nieuwsgierig naar jouw ervaringen Edith. DeMan wil ook nog met kruiden en/of spekjes enzo proberen. Het wordt niet zo’n hoog brood maar het was wel heel goed van binnen. Laat vooral weten hoe het jou vergaat!

  1. Ik heb het roerdeeg-brood inmiddels ook gemaakt met 6 granenbroodmeel van Soubry en 1 pakje instantgist (7g) maar het deeg klapte al na een uur of 3 in elkaar. Ik denk dan ook dat ik wat minder gist kan gebruiken. Het brood werd wel vrij kompact, maar was wel gelijkmatig van structuur (en lekker).

  2. Normaal gezien is een 1/3 theelepel instant gist voldoende voor dit soort brood. Dit komt nee op zo’n een 2 gram gist. Altijd lekker en mislukt nooit.

  3. Ik maak vaak een brood wat hier in Spanje wonderbrood genoemd wordt. In de keukenmachine wordt het deeg 5 minuten gekneed en dan laat ik het nog een half uurtje rusten en vervolgens gaat het in een pyrex schaal in de koude oven, de oven gaat op 220 graden gedurende 20 minuten en dan nog 10 minuten op 180. Heerlijk ouderwets brood.
    Ingredienten: 10 gr verse gist, 5 gr zout, 175 gr water, 20 gr olijfolie, 350 gr harde bloem. Ik doe alles behalve de bloem in de keukenmachine en meng een paar seconden. Vervolgens de bloem erbij en meng alles in 5 minuten. Als het te plakkerig is wat meer bloem erbij doen. Vervolgens met de hand er een mooie bal van maken. Die leggen we in de pyrexschaal met deksel, bestrijken de bovenkant met een beetje olie, kerven er een vierhoek in en laten we een half uurtje rusten. Dan gaat de schaal de oven in samen met een glas water (op de ovenplaat) en gaat de oven aan. Verder zoals hierboven beschreven. Laat uit de schaal afkoelen. Tips: je kunt ook een soufle schaal ondersteboven op de deegbal zetten zodat je een minioven creeert in de oven. Allerlei extra ingredienten kun je goed toevoegen aan het deeg, zoals bv zonnebloempitten, gedroogde tomaatjes, pompoenpitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *