Broodpudding (van suikerbrood) met whiskeysaus

broodpudding met whiskeysausBroodpudding. Een traktatie uit mijn kindertijd en weer in de herinnering teruggebracht door kookvriendin Bea.
Deze keer met whiskeysaus en dan bedoel ik dus niet de whiskeysaus uit een flesje die je over garnalen of zo giet. Zou ik niet doen op dit heerlijke zoete broodpuddinkje. Deze whiskeysaus is uiteraard zoet en maken we zelf maar je kunt dit heerlijke baksel ook eten met wat vanillevla of een bolletje roomijs met slagroom.
En je kunt de whiskeysaus ook zalig combineren met van alles en nog wat. Twee recepten in één blogje. Of het ook een feest is hier.
Recept is voor zes muffinvormpjes of ramaquins maar je kunt het natuurlijk ook gewoon in één ovenschaaltje doen. Vet de vormpjes of het schaaltje goed in.

Mengen: zes in blokjes gesneden plakken suikerbrood, 2 theelepels kaneel, een uitgeschraapt vanillestokje, 150 gram rozijnen, 3 losgeklopte eieren en een scheut melk. Even laten intrekken en dan in de vormpjes proppen. In de oven op 200 graden. Na 30 minuten mogen ze eruit en laten we ze een beetje afkoelen.

De saus begint met het au-bain-marie smelten van 80 gram basterdsuiker in 50 gram roomboter. Als het iets is afgekoeld dan klop je er een ei door om de saus te binden. Daarom mag de saus niet meer al te warm zijn want dan stolt het ei. Als laatste gaat er 40 ml. whiskey doorheen.
Je kunt de saus vooraf maken en vlak voor gebruik nog even opkloppen.

Kookvriendin Bea schreef dat ze nog saus over had. Geeft helemaal niks. We hebben allemaal zo onze gekke dingen.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *