Bruine Bonensoep

Nee, niks ervan. Geen pot, blik of diepvries van de slager. In het weekend even zelf maken. Echte hollandse bruinenbonensoep. Grote pan dus genoeg over om in te vriezen.

Spoel 500 gram bruine bonen goed om met koud water en laat ze minstens 12 uur wellen in 2,5 liter water. Daarna kook je ze zachtjes in hetzelfde water met wat zout, laurierblad en twee kruidnagels. Na een uurtje zijn de bonen gaar en haal je het laurierblad en de kruidnagels eruit en druk je de bonen met een stamppotstamper fijn. Overigens hoeft dat niet want je kunt de bonen ook laten zoals ze zijn. Terwijl de bonen staan te koken bak je 100 gram spekblokjes en voegt daaraan toe: 1 gesnipperde ui en 200 gram fijngesneden prei. Bak dit even mee en doe het dan bij de bruine bonen.

Vervolgens mag er 300 gram in blokjes gesneden aardappel in de soep en 200 gram in blokjes gesneden knolselderij. Voor de kleur kun je er ook een in kleine blokjes gesneden winterwortel bij doen. Als laatste roer je er 2 eetlepels tomatenpuree en een theelepel mosterd door. Laat de soep nog 25 minuutjes pruttelen.
Dit is een behoorlijk dikke soep maar je kunt er altijd nog wat water of bouillon bij doen. Wil je een deel invriezen doe dat dan voor je de soep dunner maakt met water of bouillon. Dat kun je immers altijd later nog doen.

Published by

26 thoughts on “Bruine Bonensoep

  1. Klinkt goed ! Ik moet je bekennen nog nooit zelf bruine bonensoep te hebben gemaakt, terwijl ik het wel erg lekker vind, lekkerder eigenlijk dat erwtensoep. Ik herinner me van vroeger dat mijn moeder er een halve varkenskop in deed. Het oor at ze helemaal zelf op, op een bruine boterham met roomboter. Ik griezelde ervan, heb het dus ook nooit geproefd, maar ik weet nog wel hoe ze ervan genoot.

    Groet van Carla

    1. Zowel in bruinebonensoep als in de erwtensoep hoorde naar de opvatting van mijn grootmoeder ook stevast een varkensoor. Zonder dat oor géén de soep. Opa vond het zo ongeveer kwetsend als dit attribuut achterwege bleef. Als een bewijs van echtheid, als een soort pakkend bewijs, werd ook het blikken oormerk tijdens het koken niet verwijderd! Aan tafel regelde opa vervolgens eerst de ‘checking’: Likte goedkeurend en met een knipoog naar oma het blikje af en daarna kon het feest beginnen. De kwaliteit was immers gegarandeerd.

  2. Bonensoep ben ik dan weer niet zo’n grote liefhebber van….
    Je bent verhuisd zag ik, Culinette.nl, dat klinkt goed! Heb meteen je link ff aangepast.

    Groetjes!

  3. Bonen week ik geen nachtje meer.
    Doe het altijd zo.
    Na wassen en uitzoeken opzetten met ruim koud water, 2 minuten laten koken
    1 uur laten staan en gebruiken als geweekte bonen

  4. Ik heb het geprobeert te maken, maar het kookte over(…)
    Een ware mislukking dus!
    Maarjaa, dat kwam een beetje doordat er iemand belde en ik niet op de tijd lette.
    Groetjes Lizanne

  5. Ik ga dit recept uitproberen. Zaterdag komt er een hele zwiep eten dus het moet wel lekker zijn, hoor! Voor de zekerheid maak ik ook nog een pan snert…:-P

  6. ga hem morgen maken, had vroeger een recept uit de tip, heb ik niet meer.
    doe er wel rookworst bij.

    kook maar een keer per jaar erwten of bruinenbonensoep.
    andere keren groenten of kippen

  7. zo soep was heerlijk, heb alleen rundvlees bouillonblokjes en wat peper aan toegevoegd, vond hem anders aan de flauwe kant, en 2oo gram rundergehakt en
    2 rookworsten in plakjes erdoor.

  8. Ik heb altijd begrepen dat je als je bonen gaat koken GEEN zout in het water moet doen, omdat de velletjes dan hard blijven. Pas als de bonen gaar zijn mag er zout worden toegevoegd.
    Ikzelf gebruik geen zout maar bouillonblokje.
    Maar mijn idee kun je ook beginnen met fruiten en dan de bonen en aardappel erbij. Goed blijven roeren, anders bakt het zetmeel aan op de bodem.
    Met een “gaatjeslepel” (kan niet op de naam komen) en vork wat bonen prakken.
    Niet alles, zo houd je nog een “bite”.
    Succes verder met je site. Ik ben blij dat ik het ben tegengekomen.

  9. @Maura. Ik heb dat ook weleens gehoord van dat zout bij de bonen enzo. Maar als ik soep kook doe ik het er toch altijd bij en dat gaat goed.
    En die gaatjeslepel is waarschijnlijk een schuimspaan? Raar woord eigenlijk schuimspaan. Gaatjeslepel is veel logischer! 😉

  10. hoi was even aan zoeken hoe bruine bonen soep moest maken heb dit gevonden
    ga van het weekend even proberen alleen ik doe er dan wel rookworst en droge met worst er bij

  11. Hoi,

    Ga dit weekend voor het eerst bruinebonensoep maken, ik heb wel varkensvlees, rookworst en knolselderij gehaald. De bonen staan in de week tot morgen.

    Groeten,

    Theo

  12. Ja, ik keek in mijn oud Amsterdamse huishoudschool kookboek [uitgave 1946], want ik wou deze keer eens bruine bonen soep koken.
    Maar dit recept was erg eenvoudig.
    Ik herinner dat mijn Mum altijd wijn toevoegde.
    Nu vraag ik mij af wat voor wijn.
    Haar soep was altijd heerlijk.
    Ik gebruik varkensgehakt voor soepballetjes. Die zet ik apart op met bacon [maggi] blokjes. Ik laat dit ’n halfuurtje opstaan, afkoelen -en dan al het vet er af halen.
    Ik zal dan maar selderij -en veel prei toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *