Café liégeois

cafeliegeois

Er was een tijd dat Nederlanders van alles meesleepten naar de vakantiebestemming. Kaas, koffie, hagelslag, aardappelen en noem maar op. Ik heb iemand gekend die de caravan helemaal vol pakte met o.a. zelfgebraden vlees (ingeblikt door de slager) en alles wat je maar bedenken kon zodat ze vier weken lang vooral geen Franse winkel in hoefde.
Nu is dat wel anders. Althans, dat hoop ik van harte. Want er is niets leukers dan Franse winkels en boerenmarkten. Oh de heerlijkheden! Mensen slepen meer dingen mee terug dan heen. En zo hoort het ook.
Zie bijvoorbeeld eens het verslag uit 2010 van Rinsma En de Vries over Stinkkaas en andere vakantieboodschappen.  Kijk vooral eens rond bij Been there, done that op die blog. Leuk!

Wat wij o.a. meenamen is karamel. Ik ben gek op karamel. Het donkere flesje is een karamelsiroop van 100% suiker. Zit niets anders in dan suiker. Het kleine potje is een smeerbare karamel met een pietsje zout. In dit geval eigen merk van Auchan maar het is er ook van andere merken.
En met name in een Café liégeois vind ik het zo zalig. Dat is voor mij het toetje aller toetjes. Mag ook als tussendoortje trouwens. De opbouw van een Café liégeois is overal anders. Je kunt variëren met koffielikeur erin of verschillende soorten ijs. Dus niet zeuren dat dit niet de officiële versie is. Het is mijn versie en daarmee basta.

Laagje donkere karamelsiroop
Bolletje koffie- of mokka-ijs
Lepeltje karamelcrème (die lichte)
Bolletje Koffie- of mokka-ijs
Kopje koude espressokoffie erover (of koffielikeur)
Dikke vette slagroom als laatste

Ook heel fijn in een wat chiquer toetje. Dat wordt dan een dessert zoals ik in Frankrijk at. Klein beetje karamelcrème met twee bolletjes walnotenijs en een kletskop.
Bord mooi versieren en klaar ben je.

karameldessert

Published by

One thought on “Café liégeois

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *