Caldo verde van aardappels en kool met chorizo

caldo verde
Foto uit het boekje Soep

Er zijn weinig dingen zo fijn en zo multi-inzetbaar als soep. Als voorgerecht. Als maaltijd. Als je niet lekker bent. Als je wel lekker bent. Als je haast hebt. Mee naar het werk in de thermoskan. Restjes groente opmaken. Simpel om te maken maar ook als culinair hoogstandje. De lijst is eindeloos.
Er zijn dan ook aardig wat soepkookboeken verschenen in de loop van de jaren.

Het nieuwste soepboekje is SOEP met recepten van SOUP EN ZO die in Amsterdam drie soepwinkels hebben. De koks van deze zaken delen hun favoriete soepen in dit boekje. En dat zijn toch heerlijke soepen. Ik noem er een paar. Caribische kokossoep met bonen. Linzensoep met rundergehakt en pruimen, Broccolisoep met geroosterde zaden, Spaanse rodebietensoep met dille en zure room. Maar ook de bekende Hollandse kippensoep en de simpele maar overheerlijke Oosterse kippenbouillon. Teveel om op te noemen. Ook een hele fijne is Caldo verde van aardappels en kool met chorizo en ik mag het recept met jullie delen.

Caldo verde is een Portugese soep die hoofdzakelijk bestaat uit aardappels en kool. Dat de kool groen moet zijn, staat vast. De meeste recepten schrijven boerenkool voor, maar ook savooiekool en het blad van koolraap zijn geschikt.

VOOR VIER PERSONEN

50 ml olijfolie
75 g spekblokjes
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
½ rode Spaanse peper, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
750 g aardappels (agria**), geschild
en in dobbelsteentjes
ca. 1,5 l water
? savooiekool, in reepjes
200 g chorizo, in dobbelsteentjes
zeezout
bosui, in ringetjes, om te garneren

Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de spekblokjes, ui, Spaanse peper en knoflook met een snufje zeezout. Voeg de aardappels toe en zoveel water tot ze net onderstaan. Breng aan de kook en draai het vuur dan laag. Voeg na 10 minuten de kool toe. Voeg de chorizo toe als de aardappels uit elkaar vallen. Draai het vuur uit. Breng de soep op smaak met zeezout. Laat hem 15 minuten rusten alvorens je hem serveert. Garneer met bosui en serveer de soep warm.

**Agria aardappels zijn van die grote frietaardappelen

Er zal hier nog vaak een soepje gemaakt worden uit dit fraaie boekje vol overheerlijke soepen. De uitgebreidere recensie kun je hier lezen op Kookboekennieuws.

Published by

One thought on “Caldo verde van aardappels en kool met chorizo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *