Carbonara

Alweer een pastarecept. We eten nu eenmaal graag pasta en deze is niet alleen zalig maar ook geschikt voor camping en snelle zomerdagen. Laat ik beginnen met twee geheel gratis tips. De eerste betreft eieren. Eieren bewaar je nooit in de koelkast. Dus nu direct die gekke rekjes die je kado hebt gekregen bij je koelkast wegsmijten. Nergens voor nodig. Staan ze bij de supermarkt in de koeling? Of bij de boer? Nou dan.
Tweede tip. Pasta spoel je na het koken nooit af onder de kraan. Ook niet onder de hete kraan. Je stort het in een vergiet en kwakt het daarna gloeiend heet in de saus. Met een spaghettilepel of schuimspaan kun je het zelfs zo uit het kokende water in de saus scheppen.

En ja, deze carbonara is met room. JA! Dat doen we niet altijd maar soms wel. Jammer voor alle culisnobs.

Gaan we nu over tot de orde van de dag. Bak 100 gram magere spekblokjes met een teen knoflook (fijngesneden) in wat olie. Op een matig vuur en niet langer dan 5 minuten. 1/8 liter slagroom erbij en op een wat hoger vuur tot de room lichtgebonden is. Vuur weer laag. Ja, wij doen er room bij. Nee, dat hoort niet. Maar wij zijn dol op dingen die niet horen.
Kluts 2 eieren met veel zwarte peper. Nu is ondertussen 350/400 gram spaghetti al dente gekookt en die giet je af of schept ze zo in de saus. Spaghetti door de spek/roomsaus husselen samen met wat geraspte parmezaan.
Pan van het vuur nemen en de geklutste eieren erdoor roeren. Deksel erop en tot 20 tellen. Direct aan tafel.
Het geheim van dit recept is als een spreekwoord: Afgekoeld eierstruif is als een hoopje spaarzegeltjes op de tocht: disastroso !

Published by

10 thoughts on “Carbonara

 1. Ik wéét dat eieren niet persé in de koelkast hoeven. Maar dat echt handige rekje, waar ze precies inpassen, op ’n plek in de koelkast die voor weinig anders geschikt is; kortom, waarom zou ik het niet doen?

 2. Omdat Pixie, ze de luchtjes uit de koelkast in zich opnemen. Eieren zijn heel poreus. Bovendien worden ze er niet lekkerder van. Maar het is ook weer geen ramp.

 3. Omdat ik al een hele tijd hier niet meer geweest ben zit ik echt te genieten van je weblog, je schrijfstijl en al dat heerlijks dat je erin verwerkt hebt. Mijn comlpimenten.

  De pasta spoel ik ook nooit af maar serveer ik meestal wel appart van de saus. Mijn tip is dan ook voor het koken een scheut olijfolie door het water en geen zout. De saus is meestal al zout genoeg.

  Kunnen we irl niet een keer samen iets op tafel zetten met Yvonnep en nog een aantal leuke meiden? Zover wonen we niet van elkaar af. Ik wil jullie ook wel uitnodigen in het najaar een keer in mijn vakantiehuis voor een avondje, dan hoeven we het glas wijn niet te laten staan.

 4. wow, fleur, wat een leuk idee! Een meiden culi bijeenkomst. Daar kan ik nu al naar uitkijken. Hoop dat het dan buiten heel vies weer is en wij binnen zitten met lekker eten, goed gezelschap en heerlijke wijn.

 5. heeerlijk is dit receptje ook weer!!!
  ik heb kookroom ipv slagroom gebruikt omdat ik dat toevallig nog in de koelkast had, en dat smaakte ook best erg goed!!!
  al met al weer een heerlijk, snel en makkelijk toppertje!!

 6. @Martin. Ik heb het al vaker gezegd maar herhalen kan geen kwaad. Ieder maakt gerechten op de manier waarop hij/zij dat wil. Niks is goed of fout. Niks moet en alles mag. Er is geen “enige juiste manier” voor welk gerecht dan ook. Dat bepaal je zelf.
  Ik schrijf niet dwingend voor hoe recepten in elkaar zitten en vind het jammer als anderen dat wel doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *