Chinees vijfkruidenpoeder en Chinees tienkruidenpoeder zelf maken

Vrijwel alle kruiden en specerijen kun je kant en klaar, gemalen en wel kopen. Als je een goede kwaliteit hebt dan is daar niks mis mee. Maar zelf maken is ook een optie en als je echt kwaliteit wilt en veel smaak dan is het de moeite waard om dat eens te doen. Je kunt wat je gemaakt hebt een poosje bewaren en als je het in een mooi potje doet is het een hartstikke leuk culi-cadeau.

Wat betreft Chinese vijfkruidenpoeder zijn de ingrediënten in vrijwel alle recepten die je op internet tegenkomt hetzelfde. Alleen de hoeveelheden van de ingrediënten verschillen. Dat is vaak ook een kwestie van smaak.
Er is ook een Chinese tienkruidenpoeder. Heel erg de moeite waard om eens te maken.

Voor beide recepten geldt dat je de hele specerijen (niet de poeders) eerst in een droge koekenpan een klein beetje roostert zodat de geur en smaak vrijkomt. Dat scheelt echt enorm. Daarna maal je de boel fijn in het bakje van de staafmixer of in het kleine bakje van de keukenmachine. Zeef de grove stukjes eruit en klaar ben je.

Chinees vijfkruidenpoeder:
2 eetlepels sichuan peperkorrels
8 steranijzen
2 eetlepels venkelzaad
een kaneelstokje
2 eetlepels hele kruidnagels

Chinees tienkruidenpoeder:
10 steranijzen
1 theelepel hele kruidnagels
2 eetlepels sichuan peperkorrels
een mespunt gemalen gemberpoeder
een halve theelepel kurkuma
2 eetlepels venkelzaad
1 eetlepel korianderzaad
een flinke theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel komijnzaad
kleine theelepel gemalen kaneel

Het Chinese tienkruidenpoeder kun je heel goed gebruiken om te mengen met wat sesamolie, een beetje honing en wat sojasaus om er daarna varkenvlees of kip mee in te smeren alvorens het op de barbecue gaat.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *