Chinese kool/wortel met sinaasappel/citroen/gember/sesam dressing

Chinese kool/wortel met sinaasappel/citroen/gember/sesam dressing

Soms hebben wij iets teveel groente in huis. Gelukkig kun je sommige groente best een aantal dagen goedhouden in de koelkast maar dan nog moet ik tot mijn schande bekennen dat er weleens iets in de vuilnisbak verdwijnt. En iedere keer weer neem ik me voor om bij de volgende boodschappenronde wat minder groente tegelijk te kopen. Maar goed, er lag dus een Chinese kool en er waren wortelen. Als salade zijn deze twee hele goeie vriendjes. Zeker als je er een overheerlijke dressing doorheen schept zoals deze die DeMan ter plekke bedacht. Het was een feestje.

Voor twee personen snij je een halve Chinese kool in heel dunne reepjes. Een dikke wortel (of twee als ze wat kleiner zijn) snij je met de dunschiller tot lange repen. Je mag hem ook raspen als dat makkelijk is. Een klein rood uitje snij je in dunne halve ringen. Hussel dat door elkaar.
Dan maken we een dressing van het sap van een halve sinaasappel, het sap van een halve citroen, 2 centimeter fijngeraspte verse gember, 2 eetlepels sesamolie en wat peper en zout. Schep dat door de kool/wortel/ui-salade. Dat doe je een uurtje van te voren want het is lekker als je de salade steeds even omschept zodat de smaken goed kunnen intrekken en de kool/wortel wat zachter worden.

Rooster een hand sesamzaadjes in een droge koekenpan en zet ze apart. Rooster in diezelfde droge koekenpan een hand ongezouten pinda’s en hak die fijn.
Net voor het aan tafel gaan schep je de sesamzaadjes en de fijngehakte pinda’s door de salade.

Wij aten deze salade bij gebakken aardappeltjes en een kleine hamburger maar bij de eerstvolgende barbecue komt hij ook zeker op tafel. Erg lekker!

koken & tafelen algemeen

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *