Chinese stoofschotel

Chinese stoofschotel

De in Amerika geboren maar toch zo Chinese chefkok Ken Hom heeft een prachtig nieuw kookboek op de markt gebacht onder de titel: “Complete Chinese Cookbook”. Geweldige recepten. Niet allemaal even geschikt voor een doordeweekse maaltijd maar wel veel. En als er gasten komen zul je zeker genoeg vinden in dit boek. Het is niet goedkoop maar absoluut de moeite waard.
Wat jullie hierboven zien is een recept dat het blad Olive publiceerde. Ik maakte het maar dan wel op mijn eigen manier en dus anders dan in het blad stond. Eigenwijs zijn is namelijk een hele goede karaktereigenschap. Zeker in de keuken.
In het recept wordt voorgeschreven dat je lamsvlees moet gebruiken. Dat heb ik vervangen door runderstoofvlees. Bovendien bleek de hoeveelheid bouillon veel te veel en dus ook aangepast.
Snij 500 gram stoofvlees in grote dobbelstenen. Rondom bruin bakken en dan een ui en 2 bosuitjes fijngesneden erbij alsmede twee stukjes verse gember. Die bosuitjes zijn mij een raadsel want blijft niets van over en de overige smaken zijn veel te sterk om die bosuitjes nog ruimte te geven. Maar goed. Gaan we verder.
Als vlees bruin is en uitjes beetje meegebakken dan stoofschotel aanvullen met 500 ml bouillon (ongeveer). Vlees moet beetje onderstaan. Dan erbij: 2 hele steranijs, 50 gram suiker, 3 el (donkere) soyasaus, 3 el rijstwijn of droge sherry, 1 heel kaneelstokje, 2 el hoisin saus en 2 el pindakaas. Lekker een paar uurtjes laten pruttelen en beetje inkoken.
Door de suiker is het een wat zoete schotel. Kun je dus ook verminderen als je dat wilt. Proeven of je er nog wat zout bij wilt doen.
Wij aten het met rijst en broccoli. Erg lekker en weer eens iets heel anders dan een doorsnee stoofschotel.

Published by

7 thoughts on “Chinese stoofschotel

 1. Lijkt me heerlijk en buiten het vlees heb ik zelfs alles in huis. Lijkt me heerlijk met de paksoi die vandaag in het groentenpakket zit. Dit staat vandaag op het menu, bedankt voor de inspiratie!

 2. Dit klinkt erg lekker.
  Hm… volgens mij een ideaal recept om in de slowcooker te maken…
  Ik mis de steranijs en de hoisinsaus, maar heb verder alles in huis.
  Misschien binnenkort eens testen. Manlief is gek op thuis gemaakt chinees eten.
  Bedankt ook voor de kookboek-tip!

 3. Het recept ziet er prachtig uit echter mijn ervaring met het toevoegen van bouillon is dat het na een paar uurtjes ingekookt is en daardoor vaak als eind product te zout. Tevens is de kwaliteit rundvlees van grote importantie, zelf gebruik ik vaak limousine vlees en een van de kenmerken daarvan is dat het veel sneller klaar is met stoven.

 4. @DeBourgondiers. Wij zijn geen zoute eters en dit was zeker niet te zout. En stoofvlees is vaak een kwestie van kwaliteit.

 5. Het was heerlijk! Ik heb de lente-ui weggelaten, evenals de droge sherry. Omdat ik geen Kikkoman in huis had, de sojasaus vervangen door zoete ketjap. Ging prima!
  Dank voor het plaatsen van dit recept.

  Groeten, Desiré

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *