Chocoladepotjes

Chocoladepotjes

Een echt herfstkind ben ik. Jarig op de dag dat de herfst begint. Haar in de kleur van herfstbladeren. Herfst is heerlijk. Herfst is ook chocola. Chocola is altijd een must maar in de herfst heeft het iets extra’s. Vroeger donker, kaarsjes weer aan, een goed (kook)boek en chocola. Afhankelijk van het tijdstip met een pot thee of een glas Prosecco (droog!).
Kan ook allemaal achter de computer want ook daar is voldoende foodporn te vinden om druilerige dagen door te komen. Eén van mijn favorieten is Iens recepten en daar zocht ik naar chocola. De site is makkelijk te doorzoeken en erg overzichtelijk en uiteraard heb ik mijn eigen kookboek aangemaakt.
Dit weekend kan ik alleen nog maar denken aan de chocoladepotjes van Nigella die ik daar vond. Gemaakt in een handomdraai en ze lenen zich uitstekend om mee te experimenteren.
Ook Jamie doet dat want die smijt er cognac bij. Maar ik denk aan het toevoegen van Amaretto of Cointreau om van donkerbruine rum maar helemaal niet (of juist wel bedoel ik) te spreken. De hoeveelheid in het recept is voldoende voor 8 potjes van 60 ml.
Dat moet wel genoeg zijn voor met z’n twee.

Note aan zelf: In van die kleine borrelglaasjes doen en dan een klein laagje advocaat erop en een toefje slagroom en dan als snoepje bij de thee of als onderdeel van een Grand dessert. Of ze niet in een glaasje doen maar in een kant-en-klaar gekocht chocoladebakje met een bodempje van in Amarenekersen of boerenjongens/meisjes.

Published by

6 thoughts on “Chocoladepotjes

 1. Ik heb ze geprobeerd. Volgens het recept van Nigella, maar met wat Calvados erin in plaats van het vanille-extract. Wat sinaasappelrasp en een 3-hoekje verse sinaasappel erop, en een blaadje citroenmelisse.

  “wat heb je voor toetje?” vroeg mijn bijna 19-jarige zoon, die thuis kwam eten.
  “oh, chocolademousse” zei hij, toen het uit de koelkast kwam om op temperatuur te komen.
  “zoiets”, zei ik.

  Zjee…welk een – weliswaar zware – zalige en zoete verrukking was dit!!!
  Een soort zachte creme-zalf met toch “beet” en een heerlijke structuur waarvan je wilt blijven eten, en…nou ja……, kortom verrukkelijk!!!

  Mijn zoon noch ik zijn “van de zoete gerechten” (hoewel met een tic voor lekkere pure chocolade), maar dit was voor ons allebei werkelijk onweerstaanbaar!

  Omdat wij maar met z’n 2-en waren, gebruikte ik de helft van de ingredienten, en omdat ik geen zin had om met het ei te klooien, deed ik er wel 1 heel ei in, maar een super-kleintje. En 1,5 EL Calva dus
  Daarmee kon ik 3 espresso-kopjes vullen. En ook die derde hebben wij helemaal opgesnoept

  Volgende keer probeer ik ze met een snufje fijngevijzelde Kardemom en wat munt. Lijkt me ook heel lekker, hoewel ze nu al behoorlijk perfectl leken. Dus we zullen zien….

  Dank voor je mooie site en de recepten!!

  Sanne

 2. Ga dit morgen ook eens proberen.
  Beetje ‘licor 43’ erin, voor de vanillesmaak en de tic.

  Ben erg benieuwd. Machtig, maar toch zalvig, hhmmmmmm……

 3. Nee, eerlijk gezegd vond ik het niet zo lekker. Ik heb me braaf aan het recept gehouden, maar ik vond het resultaat te massief, niet zo fijn zalvig als jullie het hier beschrijven. Misschien heb ik toch iets verkeerd gedaan….?

  Volgende keer maak ik weer chocolademousse.
  Zo bijvoorbeeld: http://www.ratje-toe.nl/rec- epten/chocolademousse-06.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *