Olie of azijn met kruiden en specerijen maak ik altijd in kleine hoeveelheden. Ten eerste gebruik je er ook weer niet zoveel van en ten tweede is het leuker om steeds te experimenteren met andere ingrediënten en smaken.
Deze keer werd het een citroenolie met laurierblad, limoenblad en peperkorrels. Er zijn recepten op internet te vinden die olijfolie gebruiken. Dat doe ik niet want olijfolie heeft van zichzelf toch een bepaalde smaak en we willen nu juist de citroenolie zelf tot zijn recht laten komen.
Wat heb je nodig.
Een jampot
2 biologische citroenen
Een vers laurierblad
Een vers limoenblad
Een stuk of 10 zwarte peperkorrels
Neutrale olie zoals arachideolie
Was de citroenen en droog ze goed. Met een dunschiller haal je de schil eraf en vooral zo min mogelijk van het wit. Desnoods schrap je dat nog weg met een scherp mesje. Het wit van de schil maakt de smaak bitter.
Doe de schillen in de jampot met het laurierblad, het limoenblad en de peperkorrels.
Vul de pot nu met de olie en draai goed dicht. Zet de pot een week in de koelkast. Nu kun je de olie zeven en in een flesje doen. Bewaar het ook daarna in de koelkast.
Hoe gebruik je dit? Heerlijk om over sla te druppelen of een dressing mee te maken. Ook erg lekker over gebakken of gestoofde vis en over kip. Roer eens wat door mayonaise.
Smeer de olie eens op een stukje stokbrood dat je bij de soep eet of waar je vervolgens wat tonijnsalade of tapenade op doet.
Variaties maak je met limoen of sinaasappel. Kies je sinaasappel doe er dan een tak verse rozemarijn bij in plaats van laurier en limoenblad. Andere dingen die je toe kunt voegen aan de olie zijn tijm, gedroogde chilipepertjes, jeneverbessen, venkelzaad, komijnzaad en ga zo maar door. Experimenteer!