Eigenlijk is dit geen clafoutis maar een flaugnarde. Want een clafoutis wordt gemaakt met kersen en een beslag van eieren, bloem, melk en suiker. Een soort pannenkoek met kersen, gebakken in een dichte ovenschaal. Maar Jacob-Jan Boerma noemt het in zijn onvolprezen boek Back to Basics een clafoutis en ja, een kok van dat niveau ga je niet tegenspreken. Dus wij noemen het ook maar een clafoutis. Voor deze ene keer dan.
Er is iets geks met het recept van de clafoutis uit dit kookboek. Ten eerste is hij nergens in de index van het boek terug te vinden. Gewoon tussen wal en schip geraakt. Dat kan gebeuren. Maar in de ingredienten staat o.a.: 1 mespunt maïzena. En ik kan met de beste wil van de wereld niet bedenken wat 1 mespunt maïzena doet in dit recept. Maar nogmaals, we gaan Jacob-Jan Boerma niet tegenspreken. Al meerdere malen maakten wij deze flaugnarde clafoutis en steeds weer kregen we een geweldig resultaat.
Eerst 110 gram blanke amandelen roosteren. Dat kan op de bakplaat in de oven (170 graden) of in de koekenpan. Roosteren tot ze goudbruin zijn. Dan afkoelen en tot poeder malen. Dat gaat heel goed in het maalbakje van de staafmixer.
Vervolgens gaan we een springvorm van 22-26 cm doorsnee licht invetten met boter en bekleden met bakpapier. Niet andersom dus hè? De boter zorgt ervoor dat het bakpapier lekker strak in de springvorm blijft zitten. Zorg voor een opstaande rand van het bakpapier van minstens 2 cm want anders loopt het beslag straks uit de vorm.
Dan het beslag. Met een garde mengen we in een kom 250 ml room met 100 gram suiker, het amandelmeel, 2,5 heel ei (oké 3 kleine eitjes) en 60 gram verse eidooier** (pas op, dat zijn er meer dan je denkt), de rasp van 1 citroen of limoen, de rasp van een halve sinaasappel, 25 gram gezeefde bloem en dus een mespunt maïzena.
Oven op 180 graden en het beslag kan in de springvorm. Daarover verdelen we 150 gram blauwe bessen. Doe de bessen niet langs de rand in verband met het eventueel scheuren van de clafoutis. Hij gaat 16-18 minuten in de oven. Je kunt even prikken om te kijken of hij gaar is. Heerlijk als hij nog een klein beetje warm is maar ook de volgende dag nog altijd niet te versmaden.
** de overgebleven eiwitten kun je uitstekend invriezen.
“150 blauwe bessen” (laatste alinea)
natellen of zijn het grammen? 😉
Ik heb er maar grammen van gemaakt. Wel zo handig! 😉
Hoi Culinette,
Wat een heerlijk recept!
Ik heb het gemaakt met gemengd rood fruit en opgediend met een warme witte chocoladesaus en een toef slagroom. Het was een waar succes.
Dank je wel voor het delen, deze is voor herhaling vatbaar.
Groetjes!
Jij maakt er helemaal een feest van Terenja. Heerlijk!