Courgettebloemen gevuld met vismousse

courgettebloem1

Wij volgden ooit in Scheveningen een zomerkookschool van een week. Twee jaar achter elkaar zelfs. Heel veel geleerd en heel veel genoten.

Uit het jaar 2010 heb ik het recept van Courgettebloemen met vismousse. Op de kookschool maakten we er ook nog wortelsaus met Noilly-Prat, steranijs en foreleitjes bij. Dat doen we hier nu niet. We houden het even bij de gevulde courgettebloemen. Overigens is er verschil tussen mannelijke courgettebloemen en vrouwelijke. De mannelijke worden voornamelijk gebruikt om te frituren. De vrouwelijke zijn beter geschikt om te vullen. Maar maak er geen punt van en doe ermee wat je wilt.

Om het mijzelf wat makkelijk te maken neem ik deze keer letterlijk het recept van Kookvakantie (toen nog Kookstudio Udo) over.
Het is een voorafje en derhalve nemen we 1 bloem per persoon. Recept is voor 6 personen.
Heel mooi gerecht dat heus goed te doen is voor iedereen.

Nodig:

6 courgettebloemen of kleine courgettes met de bloem eraan

Voor de mousse:

250 gram rauwe wijting-, schelvis- of kabeljauwfilet, gespoeld en goed afgedroogd!
60 gram broodkruim van vers witbrood zonder korst geweekt in 4 eetlepels melk
2 eiwitten
1 theelepel zout
1 deciliter stijfgeklopte slagroom (=100 gram)
3 theelepels olijfolie om de bloemen mee te bestrijken

Snij de goed gekoelde visfilets in blokjes en doe ze in een RVS bak. Zet deze 20 minuten in de vriezer. Draai in de foodprocessor het geweekte broodkruim fijn. Voeg de gekoelde vis toe alsook eiwit en zout. Laat draaien tot een homogeen mengsel is ontstaan. Doe de mousse over in een RVS bak en zet deze 15 minuten in de vriezer. Meng er als laatste met een spatel de slagroom door die “koud” is opgeslagen. Doe de mousse in een spuitzak met een middelgrote, gladde tuit en bewaar deze in de koelkast. Tot hier kun je het helemaal vooraf maken.
Verwijder de stamper van de bloemen, spuit de mousse erin*, vouw de bloembladen om de vulling heen. Bestrijk de bloemen met behulp van een kwastje met olijfolie en vouw ze in plasticfolie. ** Leg deze pakketjes in de bamboe stomer. Stoom de gevulde bloemen boven water in 15 minuten tot de mousse stevig is.

*Leg de courgettebloem alvast op een stukje plastic en spuit dan de mousse erin terwijl ze liggen. Dat vult het makkelijkst.
**Folie niet helemaal dichtvouwen maar openlaten aan de bovenkant.

Zie foto hieronder:

courgettebloem2

Save

Save

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *