Creatief met witlof

witlofsalades

Je zou zeggen dat er niets bijzonders is aan een witlofsalade. Maar dat is natuurlijk net wat je er zelf van maakt. Vroeger sneed mijn moeder zaliger de witlof in hele dunne reepjes en schepte er dan wat mayonaise door en op sommige dagen wat blokjes appel. Dat was het wel zo’n beetje. Veel verder ging het niet.

Dat doen we vandaag de dag wel even anders. De witlof heel fijnsnijden daar beginnen we niet meer aan. We halen de blaadjes los en gebruiken die als hapklare lepels om de inhoud naar onze mond te vervoeren. Nu kun je natuurlijk de witlofblaadjes netjes in een kring leggen en allemaal netjes vullen met allemaal dezelfde inhoud zodat het geheel er netjes uitziet. Het toverwoord hier is netjes. Had je al in de gaten zeker.
Je kunt ook maar een beetje aanrommelen en iedereen zijn eigen bord met gevulde witlofblaadjes geven. Gewoon met je handen (voor deze keer mag het) eten. Iedereen kan dan zelf aangeven wat er voor vulling in de witlofblaadjes mag/moet en je voorkomt dat er één in het gezelschap is (nee, ik noem geen namen) die de best gevulde blaadjes als eerste inpikt.

Even wat ideetjes. We beginnen met de foto’s.
Linkerfoto: kerstomaatjes, blauwe kaas, walnoten (altijd even roosteren) en blokjes appel. De blokjes appel waren omgeschept in wat limoensap en een eetlepel gembersiroop. Onthou deze tip. Ook toepasbaar bij peer of meloen.
Rechterfoto: walnoten, blauwe kaas (sorry, vinden wij lekker) en radijsjes. Hele fijne combinatie die radijsjes met witlof.
De hele salade besprenkelen we met wat olie en azijn en dan wat versgemalen peper erover.

Je kunt er eindeloos mee variëren maar voor wie geen zin heeft om het zelf te bedenken hier wat suggesties:
Stukjes gerookte kip, rauwe ham of rookvlees in stukjes gescheurd, alle soorten kaas die je lekker vindt, zoete paprika, augurkjes, gerookte zalm of andere gerookte vis zoals forel of makreel, garnalen, meloen, peer en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Als je de witlofblaadjes netjes (heb je dat woord weer) stuk voor stuk vult met van alles en nog wat dan heb je een heerlijk borrelhapje. Heeft de groenteboer mooie rode witlof (roodlof)? Doen!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *