Crème de tomate

cremedetomate

Zeg nou zelf. Crème de tomate klinkt toch anders dan tomatensoep. Het is ook anders dus dat komt mooi uit.
Sinds jaar en dag maakt DeMan deze crème de tomate en sinds jaar en dag is het een zalige soep. Normaal gesproken is hij nogal creatief als het om koken gaat maar wat deze soep betreft volgt hij altijd nauwgezet dit recept.
Als het net in de pan zit dan kun je je niet voorstellen dat het een mooie crème de tomate wordt. Het ziet er dan nog zo groen uit. Maar wanhoop niet! Want het wordt een prachtsoep.

Eerst alles snijden en klaarzetten.
Twee preien, een grote ui, een grote wortel, een teen knoflook en uiteraard 750 gram tomaten.
Boter, drie eetlepels bloem, een liter kippen- of groentebouillon, een paar peperkorrels, een theelepel zout, een eetlepel suiker.

Smoor de ui en de wortel in wat boter goudbruin. Doe er al roerend de bloem bij en daarna de bouillon. Dan de prei, knoflook, peper, zout, suiker en de tomaten.
Het mag een uur of anderhalf uur zachtjes sudderen. Staafmixer erin en voor een nog fijner resultaat haal je de soep door een zeef.
Als laatste een kwart liter room erdoor. Je kunt de room uiteraard ook in kom of bord schenken en dan de soep erop.
Heel fijn ook om een voorraad van deze soep in de vriezer te hebben. Uitkomst voor een makkelijke dag.
Het blijft een terugkomer in dit huis deze crème de tomate. En dat is niet voor niks.

Published by

4 thoughts on “Crème de tomate

  1. ga ik zeker maken. voorraadidee is altijd welkom, stokbroodje erbij en voila. hoe zit dat met de tomaten? velletje eraf of niet? pitjes erbij of alleen vruchtvlees? 750 gram netto of gewoon 750 gram tomaten incl. alles?

  2. De soep is klaar en smaakt verrukkelijk, maar…..Ik ben misschien een beetje als DeMan, ik heb een deel van je ingrediënten gebruikt en er weer andere aan toegevoegd.
    De groenten zijn hetzelfde, maar de tomaten wel ontveld.(Heb een hekel aan stukjes vel en ook aan zeven). Ik heb een flinke eetlepel tomatenpuree meegesmoord. Geen bloem! I.p.v. boter olijfolie gebruikt. Extra aan kruiden: oregano, stukje lavas en een laurierblaadje. De soep is heerlijk van smaak en lekker stevig. Bij het opdienen gaat er nog wat room over. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *