De geneeskracht van Kurkuma

Kurkuma, Indiase geelwortel, koenjit. Het wordt gemaakt van een wortel van een plant en vanwege de kleur wordt het regelmatig geelwortel genoemd. Maar de meeste mensen zeggen toch kurkuma. Laten we maar direct met de deur in huis vallen.

Kurkuma heeft geen geneeskracht! Je kunt er geen ziektes mee genezen of voorkomen. Het is niet gezonder of ongezonder dan andere specerijen.
Sterker nog, onderzoek heeft uitgewezen dat een grote hoeveelheid kurkuma de werking van reguliere medicijnen kan beinvloeden en daarmee de patient in gevaar kan brengen.

Kurkuma is uitsluitend goed om een gerecht mee te kleuren en/of een mild bittere smaak te geven.
Kerrie bevat altijd kurkuma voor de kleur.

Lees ook: Wikipedia
en
de Vereniging tegen kwakzalverij

Het is verbazingwekkend hoe hardnekkig de bronnen zijn die beweren dat kurkuma geneeskracht heeft. Tja, geld zit erachter. Geld verdienen. Want je kunt kurkuma in alle vormen kopen. Het is er in capsules en tabletvorm. Je kunt het drinken als thee. Of je koopt het als poeder. Echt hoor. Onthou nou eens dat kurkuma heel leuk is om bijvoorbeeld je rijst of couscous geel mee te kleuren en dat het een lekkere specerij is maar dat het GEEN geneeskrachtige werking heeft.

Overigens is dat kleuren ook wel iets om mee op te passen want als je een verse geelwortel in een keukenmachine fijn gaat malen samen met bijvoorbeeld ui, knoflook, pepertje en andere specerijen om als basis voor een curry te gebruiken dan is de kans groot dat je keukenmachine voor altijd een gele kleur krijgt. Ook vlekken op je kleding zijn blijvend.

Er zijn recepten en toepassingen genoeg te vinden op internet. Experimenteer er eens mee. Een halve theelepel bij de aardappelen die staan te koken, in een soep, in een curry, bij de bloemkool of door een saus. Lekker en mooi die kleur. Maar genezen doet het NIETS.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *