De helleveeg van Nel Schellekens

Helleveeg is een recept van Nel Schellekens. De hele uitgebreide versie staat in haar boek Van-kop-tot-kont-chef (lees hier de recensie). In 2013 verscheen een simpele versie voor de thuiskok in het blad van Boerenfluitjes. Helaas was daar een foutje ingeslopen want de eieren die genoemd werden in de ingrediëntenlijst kwamen in de bereiding niet meer terug.
DeMan besloot een eigen versie te maken die sterk lijkt op het recept van Nel Schellekens. Ze zal het me vast niet kwalijk nemen dat ik die hier publiceer.

De hoeveelheden zijn voor twee personen.
Een pond asperges schillen en in stukken van 5/6 cm snijden. Vervolgens schillen we 400 gram aardappelen en snijden die in grote dobbelstenen. De asperges en aardappelen doen we in een pan met water en wat zout. Op het moment dat het water kookt zet je de keukenklok op 10 minuten en geen minuut langer. Ondertussen bak je 100/125 gram spekblokjes bruin in de koekenpan. Giet na 10 minuten de asperges/aardappelen af en doe die bij de spekblokjes samen met een flinke klont boter. We bakken het geheel nog zo’n 4 minuten.

Doe de asperges/aardappelen/spekblokjes dan in een ingevette ovenschaal. Klop 200 ml room met 1 ei en 1 eidooier los. Doe er wat fijngesneden verse kruiden (wij hadden peterselie en bieslook) en wat gedroogde Italiaanse kruiden bij en 100 gram pittige geraspte kaas (wij hadden cheddar). En lekker veel versgemalen zwarte peper uit de molen.
Giet dit mengsel over de asperges/aardappelen/spekblokjes en doe er nog een 100 gram pittige geraspte kaas overheen.
Het mag 20/25 minuten in de oven op 180/190 graden. Als het bruin is en bubbelt is het klaar.

En ja, je kunt dit vooraf klaarmaken. Giet de room/kaas er pas over als je het in de oven gaat zetten. Ik hoef je vast niet te vertellen dat je met deze schotel lekker kunt varieren.
Bloemkool of broccoli in plaats van asperges. Chorizo in plaats van spekblokjes.
We hebben gesmuld.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “De helleveeg van Nel Schellekens

  1. Oh dat lijkt me lekker. En als het van Nel komt, heeft het zeker een pre
    We hebben een paar keer bij haar gegeten in Winterswijk. Heerlijk .

  2. Het was heerlijk! Omdat ik nog een bloemkool in huis had heb het daarmee gemaakt. We hebben er met z’n drieën van gesmuld…..en we dronken er een gaasje witte wijn bij. Dankjewel voor het recept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *