De korst van parmezaanse kaas en Umami

Parmezaanse kaas rasp je natuurlijk zelf. Gaat heel makkelijk op zo’n mooie handrasp en er zijn zelfs raspen met een doosje eronder. En vanzelfsprekend koop je de echte.
Nu zijn er mensen die het laatste stukje met de korst weggooien. Dat doen we vanaf nu dus niet meer. Als je er niet direct iets mee doet dan stop je dat laatste stukje maar in de vriezer maar gebruiken zul je het. Want de korst van een echte parmezaan is eetbaar.  Goed schoonmaken is wel aan te raden want er hebben nogal wat vingers aangezeten. En laat je dat nou niet tegenhouden want dan kun je bijna niets meer eten. Gewoon even een schoon groen sponsje erover.
En wat doe je dan met zo’n laatste randje Parmezaanse kaas met korst? Je kunt het raspen en gewoon opeten. Nooit Parmezaan raspen met korst en al en dan bewaren. Dan gaat het heel snel schimmelen. Overigens kun je ook geraspte parmezaan heel goed in de vriezer stoppen en alleen eruit nemen wat je nodig hebt.
Hier een lijstje met andere mogelijkheden:

Meekoken in een pasta(tomaten)saus, soep, bouillon of stoofschotel.
Water een half uurtje zachtjes laten trekken met de kaaskorst en dat water gebruiken om je pasta of groente in te koken.
Lekker meesmoren als je risotto maakt.
In een glazen potje doen met olijfolie. Minstens een week laten staan. Heerlijk als dressing of om brood in te dopen. Maak hier ook niet teveel van want ook dat blijft niet lang goed.

De smaak die je zo’n parmezaankorst aan een gerecht geeft noemt men ook wel Umami. De vijfde smaak. We kennen de smaken zout, zoet, zuur en bitter. De vijfde smaak die we kennen is Umami.
De moeite waard om je in te verdiepen.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “De korst van parmezaanse kaas en Umami

  1. Interessant berichtje! De truc om een parmezaankorst mee te koken in soep op saus kende ik al, maar met de risotto en de olijfolie heb je me toch weer iets bijgeleerd. Moet ik zeker eens uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *