Dhal met flespompoen en rode splitlinzen

dahl

Dahl, dal, daal, dhal. Wat jij wilt. Wat is het eigenlijk? Het is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt met peulvruchten en groente. De peulvruchten zijn vaak linzen maar kunnen ook spliterwten (matar dahl) zijn of kikkererwten (chana dahl). Er zijn heel veel soorten dahl en derhalve ook heel veel recepten. De bedoeling is dat de dahl een stevige puree wordt. Althans, in dit recept. Het is geinspireerd op een recept van Jamie Oliver maar we hebben er onze eigen draai aan gegeven. Dat is het fijne van dahl. Je kunt er prima mee variëren. Een heerlijk warm wintergerecht. Lekker kruidig en heel smakelijk.

Hoeveelheden voor een ruime 2-persoons portie. We zetten eerst even alles klaar:
Vier tenen fijngesneden knoflook, een in ringetjes gesneden rode peper, 1/2 theelepel komijnzaad, 1/2 theelepel zwart mosterdzaad (hoeft niet als je het niet in huis hebt), een fijngesneden ui, 3 cm verse gember geraspt, 300/400 gram flespompoen geschild en in blokjes, 250 gram rode splitlinzen, 1 theelepel garam masala.

Wat olie in de pan en dan het komijnzaad, mosterdzaad en de garam masala erin. Even al roerend bakken en dan het pepertje erbij, de knoflook, de gember en de ui. Smoor alles tot de ui zacht begint te worden. Dan doen we de pompoenblokjes in de pan. Deksel erop en een kwartiertje smoren. Vervolgens kunnen de linzen erbij en een halve liter bouillon. Hou nog wat bouillon achter de hand (extra bovenop die halve liter) voor als de dahl te dik zou worden. Goed roeren en weer met het deksel op de pan smoren. Roer zo af en toe. Na 15/20 minuten heb je een stevige prut en als je daar nog even de pureestamper doorheen haalt wordt het een dikke puree.

Waar eet je dit bij? Wij eten het met pittig gebakken kipblokjes en een gebakken ei erop. Spinaziesla is lekker erbij en een schep dikke yoghurt. Als er iets over is dan heb je de dag erna een erg fijne lunch! Ultiem warm winters comfortfood en ook nog eens erg gezond.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *