Een heerlijke dressing is zo gemaakt. Die ga je natuurlijk niet kant en klaar kopen.
De hele zwik schudden in een glazen pot (met deksel), een dressing shaker, mixen in de blender of kloppen in een kom met een garde. Alles tegelijk erin. Als het anders moet staat het erbij.
Een tl is een theelepel en een el is een eetlepel. Knoflook altijd uit de knijper. Peper altijd vers uit de molen en zout noem ik alleen als het echt nodig is. In alle andere recepten kun je het naar eigen smaak toevoegen.
Olie kan van alles zijn. Ook als er zonnebloemolie staat kun je lekker eigenwijs zijn en een andere olie proberen.
De echte klassieke dressing heeft altijd een verhouding van 1:3.
Dus 1 deel azijn op 3 delen olie. En geef eens lekker geld uit aan echt goeie olie en azijn. Het maakt verschil!
Wil je een echte dikke dressing waarin alles zich goed mengt? Verwarm de olie van even in een pannetje of magnetron. In de magnetron gaat dat heel erg snel dus wees voorzichtig.
Franse dressing
Beetje zout/peper mengen met 2 el witte of rode wijnazijn. Dan langzaam 6 el olijfolie erdoor kloppen tot de dressing dik wordt.
Over sperzieboontjessalade of aardappelsalade.
Variaties Franse dressing: doe er een theelepel pittige mosterd bij en een teen (of twee) knoflook uit de knijper.
Een zoete variant, met honing erdoor, is ook heerlijk.
Kappertjes
Meng een kopje FD (ja, Franse dressing dus) met 1 el gehakte kappertjes, 1 teen knoflook en 3 druppels tabasco. Over groene salade of bij (koude) vis.
Kruiden
Heb je verse kruiden in de tuin? Dan een grote lepel gemengde kruiden (dille, marjolein, platte peterselie, bonenkruid) fijnsnijden en door een kopje FD roeren. Heerlijk over groene sla, bij vleessalade of bij vis.
Mierikswortel
Een kopje FD met 1 tl gehakte mierikswortel (potje supermarkt) en 2 druppels tabasco. Over een koude vleessalade.
Balsamico
Beetje zout/peper mengen met 1 knoflookteen en 3 el balsamico. Langzaam 4 el olijfolie erbij tot de dressing dik wordt. Over tomatensalade en pastasalade.
Zongedroogde tomaten
Twee zongedroogde tomaatjes op olie heel fijnsnijden en mengen met 1 el wijnazijn, heel klein beetje suiker en 6 el olijfolie. Over mozzarella-, avocado- en pastasalade.
Walnoot/sinaasappel
De rasp en het sap van een halve sinaasappel mengen met 1 el balsamico, 4 el walnootolie en 3 el fijngehakte walnoot. De walnoot eerst wat roosteren en pas vlak voor het gebruik door de dressing doen. Heerlijk over geitenkaas- of bietjessalade.
Snelle mayonaise
Heb je zo’n hoge mengbeker bij je staafmixer? Dan is mayonaise maken geen kunst en zo klaar. Deze methode kan voor alle soorten mayonaise gebruikt worden. In de mengbeker 2 eidooiers, 1 el franse mosterd, het sap van een halve citroen en 200 ml (olijf)olie met wat peper/zout. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem even draaien. Vervolgens trek je hem heel, heel langzaam omhoog. Tegen de tijd dat je boven bent heb je mayonaise.
Franse mayonaise
Een groot ei met 2 tl scherpe mosterd in een blender goed mixen met wat zout en peper. Meng 125 ml zonnebloemolie met 125 ml olijfolie en giet dat er heel langzaam bij terwijl je de blender laat draaien. Op het laatst wat citroensap erdoor. Perfect voor aardappelsalade, eisalade en schaaldieren.
Knoflookmayonaise
Om het echt lekker te maken rooster je drie tenen knoflook zo’n twintig minuten in de oven en schraapt ze dan leeg voor je verder de methode van de Franse mayonaise volgt. Knijp je ze rauw uit dan krijg je een hele scherpe knoflookmayonaise. Over rauwe en geroosterde groente.
Waterkers met citroen
Maak een Franse mayonaise en doe daar de rasp van 1 citroen door. Op het laatst meng je er 50 gram heel fijngesneden waterkers door. Bij zeevruchten, gerookte zalm of kip.
Thais
Het sap van 1 limoen, 2 tl vissaus, 1/2 tl suiker, 1 knoflookteen, een rode peper heel fijngesneden en zonder zaadjes, 4 el zonnebloemolie. Vlak voor het gebruik een paar blaadjes koriander. Bij oosterse salades, vis en kip.
Italiaans
1 el zwarte olijventapenade, 1 knoflookteen, 3 el olijfolie, 1 el citroensap, een beetje gedroogde oregano. Op het laatst 1 el fijngesneden platte peterselie. Over tomaten- of kaassalade.
Blauwe kaas met salie
50 gram harde blauwe kaas (roquefort, danish blue etc) verkruimelen en mengen met 4 el walnootolie, 1 el witte wijnazijn, 3 el fijngesneden verse salie. Verse peper is prima maar pas op met zout in deze dressing ! Heerlijk bij spinaziesla met spekjes en over bleekselderij met appel.
Dragoncrème
200 gram hutenkase mengen met 2 tl dragonazijn en 3 el heel fijngehakte verse dragon. Perfect voor een aardappelsalade.
Avocado
In de blender of goed fijnprakken met een vork die avocado samen met 3 el zure room, 2 el olijfolie, paar druppels tabasco, 1 el bieslook, 4 el citroensap. Heerlijk bij Mexicaans, gepofte aardappel of kip.
Geroosterde paprika met knoflook
Een geroosterde paprika uit een pot ragfijn snijden. Mengen met 2 knoflooktenen, 4 el olijfolie, het sap van een halve citroen, 1 el fijngesneden verse koriander en 1 el verse basilicum. Bij biefstuk e.d., kip en pastasalades.
Pesto met citroen
Een grote el pesto met 2 el olijfolie en 2 el citroensap. Over tomatensla of door pastasalade.
Yoghurt met munt
Meng 6 el yoghurt met 3 el witte wijnazijn en 1 el fijngehakte munt. Lekker over komkommersla, aardappelsalade of bij lamsvlees.
Bacon
Meng 4 el zonnebloemolie met 2 el rode wijnazijn. Snij 100 gram spekblokjes zo fijn mogelijk en bak ze uit. Op het laatst het olie/azijnmengsel erdoor en snel even verwarmen. De nog warme dressing is heerlijk over spinaziesla en bij kippenlevertjes.
Honing met mosterd
Een tl dunne honing en een halve tl scherpe mosterd met 1 el azijn naar keuze en 4 el olijfolie. Bij kip en kaassalade.
Maanzaad
Een tl maanzaad met 1 el citroensap, 2 tl dunne honing, 3 el zonnebloemolie en een halve tl mosterd of mosterdpoeder.
Over groene sla maar probeer dit ook eens over een fruitsalade !
Mayonaise met alleen olijfolie is echt goor, probeer maar eens