Echt eten van Jonathan Karpathios (met mini-receptje)

karpathios

Dit boek is meer dan een verzameling recepten van een uitstekende kok. Het is een bron van inspiratie. Het voorwoord is het verhaal van Jonathan Karpathios en hoe het allemaal zo gekomen is en hoe hij graag zou zien dat het verder gaat. Ik heb het inmiddels meerdere keren gelezen. Je krijgt er ook helemaal zin van om het roer om te gooien. Alhoewel velen van ons niet beschikken over een eigen kwekerij met een grote kas zoals Jonathan bij zijn restaurant Vork en Mes. Maar dat doet er niet toe. Weten wat je eet. Je gezonde verstand gebruiken. Dat is wat Jonathan Karpathios ons wil meegeven. “Iedereen heeft het recht om te weten wat er in zijn eten zit.” zegt hij. Ach, hij zegt zoveel verstandige dingen. En hij doet ook veel verstandige dingen. Neus eens rond op zijn website. Zijn plannen om te beginnen met gezonde warme lunches op school bijvoorbeeld. Puik plan!

In veel van mijn kookboeken zit een lijstje met de gerechten die ik uit dat boek nog eens wil maken. Bij dit boek hoef je dat niet te doen. Je kunt beter een lijstje maken met wat je niet zo aanspreekt. Dan ben je veel sneller klaar. Een boek met recepten die heel gewoon zijn maar vaak ook echt bijzonder. Bietenvodka. Lijkt me heerlijk! Bijzondere chutneys. Ben ik ook gek op. De knolselderijchutney kan niet anders dan geweldig zijn. Al is het alleen maar vanwege de tip om het te eten met pasta, rucola en kaas. Bijzonder toch? Het boek bevat veel groente en minder vlees/visrecepten maar het recept van de varkensbuik staat ook hoog op mijn lijstje. Maar ook soepen, inmaken, roken (in een gewone pan), zoete baksels. Je kunt het niet bedenken of je zult het vinden in dit prachtige boek.

Het basisrecept zoetzuur  is van een simpelheid waar je helemaal blij van wordt. Ik denk dat ik het jullie wel mag verklappen. 1 deciliter water, 1 deciliter azijn en 100 gram suiker. Laat dit mengsel 1 minuut koken.
Daarmee kun je dus de meest verrukkelijke zoetzure dingen maken waarvan er een aantal in het boek staan. Mijn plan is om drie kleuren paprika’s in dunne reepjes te snijden en even in dit mengsel aan de kook te brengen. Het kan daarna in een pot om te bewaren maar je kunt het ook na een uurtje of wat al gebruiken. Misschien doe ik er wat zwarte peperkorrels bij. De variaties zijn eindeloos. Verder geef ik niets prijs uit dit boek want heus, Echt Eten is een boek om zelf te hebben.

Uitgave van Karakter Uitgevers. Hardcover met veel prachtige foto’s.

Published by

2 thoughts on “Echt eten van Jonathan Karpathios (met mini-receptje)

  1. Dit boek wil ik al een tijdje dus echt heel graag eens zelf doorbladeren!

    Absolute aanrader dus? Misschien maak ik morgen weleens een kleine omweg langs een boekenwinkel… 🙂

    1. Absolute aanrader. Ga naar de boekwinkel en blader het door. Je zult geen 5 minuten nodig hebben om naar de kassa te rennen ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *