Een hele kip uit de oven. Dat kun jij ook.

kipoven

Een hele kip uit de oven is helemaal niet moeilijk. Dat kan iedereen. Om dat te laten mislukken moet je wel heel erg je best doen. Veel mensen willen het wel graag proberen maar zijn toch een beetje bang omdat ze niet weten hoe ze zo’n gebraden kip moeten mollen. Dat is helemaal niet moeilijk en uitgebreid te vinden op internet als je zoekt op “How to carve a chicken”. Om het jullie makkelijk te maken een erg duidelijk filmpje van Jamie Oliver in een link aan het einde van deze blog.
De inspiratie voor deze kip uit de oven kwam uit het Foodies Magazine van november. Aangezien je altijd op eigen wijze moet koken is dit een aangepast recept en doen we het net even een beetje heel anders.

Deze Groengilde Broederhaan woog bijna 1,5 kilo. Een flinke knul dus. Afhankelijk van het aantal personen schil je wortelen en aardappelen. Ik stel voor 200 gram wortelen en 200 gram aardappelen per persoon. Zorg dat de stukken ongeveer even groot zijn. Doe ze in een schaal en schep er een flinke scheut olijfolie door en wat gedroogde kruiden zoals tijm, rozemarijn of Provençaalse kruiden. Je kunt ook groente als pastinaak kiezen of van die wortelen in allerlei spannende kleuren. En als aardappeltjes bijvoorbeeld krieltjes of roseval in de schil. Als de stukken maar ongeveer gelijk zijn.

Voor de kip haan maken we een mengsel van 50 gram boter met twee eetlepels harissa. Rasp de schil van een halve citroen en meng dit met de boter en de harissa. Met dit mengsel smeren we de kip/haan aan alle kanten in. Vervolgens in de braadslee en de wortelen/aardappelen scheppen we eromheen. Zorg dat de laag wortel/aardappel niet te dik wordt. In dat geval moet je een grotere braadslee kiezen. Graag eentje die nog wel in de oven past want anders wordt het niks met die kip. Tussen de wortel/aardappel stoppen we wat hele tenen ongepelde knoflook, wat laurierblad en de in schijfjes gesneden citroen. Oven op 220/230 graden en de braadslee mag erin op de onderste richel. Doe je hem hoger dan gaat de kip te hard want die staat dan te dicht bij de bovenkant van de oven.
Na een half uur zetten we de oven op 175 graden en roeren we het garnituur even om. Nog minimaal een half uur terug. Daarna leg je de kip op een grote plank en voor die tijd heb je al uitgebreid naar het filmpje van Jamie gekeken dus je weet precies hoe je hem moet verdelen.

De echte gekkies plukken de volgende dag nog alle restjes van de botten (salade mee opleuken of in de kippensoep) en trekken bouillon van het karkas. Maar dat zijn de echte gekkies.

Published by

3 thoughts on “Een hele kip uit de oven. Dat kun jij ook.

  1. Ja wat gaaf! Lekker wijntje erbij en je bent klaar zou je zeggen! Misschien is dit ook een idee om eens met kalkoen te doen, allee dan uiteraard wel langer in de oven.

  2. Ik was op zoek naar een recept voor hele kip met harissa.
    En vooral de laatste zin, “De echte gekkies plukken de volgende dag nog alle restjes van de botten (salade mee opleuken of in de kippensoep) en trekken bouillon van het karkas. Maar dat zijn de echte gekkies.”, heeft me overgehaald om dit recept te gebruiken.
    Helemaal zoals ik het doe ;-))

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *