Frittata uit de oven met spruitjes en spekjes

spruitjesfrittata
De winter is bij uitstek het seizoen dat we aan de kool gaan. Boerenkool, rode kool, zuurkool, spruitjes. Maar kool is meer dan dat. Ook broccoli en paksoi zijn koolsoorten om er nog maar eens twee te noemen. En je kunt er zoveel meer mee dan een stamppot maken of een prak met bal gehakt of rookworst erbij. Alhoewel dat ook altijd heerlijk is.

Wie meer wil weten over koolsoorten en echt eens iets anders op tafel wil zetten kan ik van harte het boek Zo gezond is kool aanraden. Recepten als Boerenkool met vijgen en gebakken halloumi of Koolrabiburger met mango-mosterdcrème. Of wat dacht je van Palmkoolrisotto met citroen-chilicrumble of Pasta met savooiekool en pecorino. Soms zijn de recepten wat uitgebreider maar ook zien we simpele recepten als Pasta met boerenkoolpesto of met rodekoolpesto. In een handomdraai gemaakt. Echt zo’n lekker boek. Veel mooie foto’s ook.

Wij maakten de Frittata met spruitjes en aangezien wij maar met twee personen zijn maakten wij hem ook voor twee personen maar wel met wat aanpassingen. Overigens had ik even een piekertje toen ik het recept las. Er staat 1 msp cayennepeper. Nu ken ik tsp en tbsp en tl of el. Maar msp had ik nog niet eerder gezien. Jullie weten natuurlijk direct wat dat is dus ik zeg niks. Ik had gewoon even een minder momentje.

Kook 400 gram in blokjes gesneden aardappelen tot ze gaar zijn en giet ze af. Kook 400 gram schoongemaakte (ja duh!) spruitjes. Giet ze na 8 minuten af en laat ze even schrikken onder koud water. Rasp 50 gram parmezaanse kaas en kluts dat los samen met 3 eieren en een half pakje roomkaas zoals boursin ofzo. Breng op smaak met cayennepeper (msp), zout, peper en wat nootmuskaat. Snij een lenteuitje in ringetjes en roer die ook door het mengsel. Ondertussen hebben we een ui en wat teentjes knoflook fijngesneden en die gaan we fruiten in wat olie. We doen daar 125 gram spekjes bij en bakken de hele zwik tot de spekjes knapperig beginnen te worden. Laat het daarna wat afkoelen.

In een grote ovenschaal doen we de aardappelblokjes en de spruitjes en scheppen daar het ui/spekjesprutje door. We gieten er dan het ei/kaasmengsel overheen. De hele zwik gaat in de oven die ondertussen op 180 graden staat en na 20/25 minuten kunnen we aan tafel. Lekker met piccalilly erbij. Er bleef een behoorlijk stuk over en dat was erg fijn bij de lunch de volgende dag.

Het originele recept is zonder aardappelen en zonder spekjes en ook wordt de frittata gemaakt in een pan die eerst op het vuur gaat en daarna nog even in de oven. Zoals het hoort dus bij een frittata. Maar ja, eigenwijs hè wij. Altijd alles op je eigen wijze doen. Zeker in de keuken.

;

Published by

3 thoughts on “Frittata uit de oven met spruitjes en spekjes

  1. {ik lus geen spruitjes(op zeurtoon)} dus ik denk dat ik het doe met stukjes courgette
    (ja, òòk eigenwijs)

    en dan qua hoeveelheid aangepast naar helemaal voor mij alleen!
    lekker puh! :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *