Gebakken aardappelen (zonder eerst te koken)

Nou nog eentje dan. Dat is omdat ik vaak mensen hoor zuchten dat ze wel graag gebakken aardappelen eten maar geen zin hebben om ze eerst te koken. Moet je ook helemaal niet doen! Als je gebakken aardappelen wilt van gekookte aardappelen dan moet je de piepers helemaal koud laten worden. Dus de dag ervoor koken en vanuit de koelkast de pan in. Warme aardappelen nemen veel meer vet op en worden droog als je ze direct in de koekenpan smijt. Of je moet er wel heel veel olie bijdoen.
Bovendien is het makkelijker om ze direct te bakken. Scheelt een pan. Het levert geen tijdwinst op maar wie niet koken wil moet maar Chinees halen. Schil de aardappelen en snij ze in plakken van een halve centimeter. Even afspoelen en (Nu komt het! Attentie! Attentie!) met aanhangend water in een hapjespan doen. Daar zit natuurlijk al wat olie en boter in. Dus de aardappelen met je hand uit het water halen en direct in de hapjespan. Het water dat meekomt is welkom. Als alle aardappelen in de pan zitten dan doe je er nog een twee eetlepels water bij.
Deksel erop (ook errug belangrijk!) en op een heel zacht vuur beetje smoren. Om de vijf minuten voorzichtig omscheppen. Na zo’n 15 minuten zijn de aardappels zo goed als gaar en halen we het deksel van de pan. Nu gaat het vuur wat hoger want we gaan het overtollige vocht laten verdampen en de aardappels een krokant bruin randje geven. Stook dat vuur maar een beetje op en blijf voorzichtig omscheppen. Niet te vaak want dan vallen de plakjes uit elkaar en heb je straks een bord met kruimels. Laat ze maar lekker bruin worden. Straks zijn ze zacht van binnen en knapperig van buiten.
Vanaf het begin kun je er ook tenen ongepelde knoflook bijdoen. Die stoven dan zachtjes mee en druk je op je bord uit tot moes. Ook doe ik er weleens fijngesneden spekjes bij. Ook heel lekker.
Wij noemen dit Franse aardappelen. Waarom weet ik niet. Maar een mens hoeft ook niet alles te weten.

Published by

15 thoughts on “Gebakken aardappelen (zonder eerst te koken)

 1. Heel wonderlijk inderdaad met aanhangend water, maar ik ga het zeker ook proberen! Vanavond eerst maar aardappel/tomaat/uit-pakketjes maken 🙂

 2. Ik doe (zoals m’n moeder en oma voor mij) altijd tegen het einde uitje-fruitje (gebakken uitjes) bij de aardappelen. Dan pas ruikt en smaakt het weer zoals vroeger.

  1. Klinkt ook lekker, ga ik es proberen. Ikzelf doe altijd tegen het einde een halve gesnipperde ui erbij (vuur dan niet te hoog) en versgemalen peper.

 3. Ga dit ook een keer proberen, want gebakken aardappels is 1 van de weinige dingen die me eigenlijk nooit goed lukken.

 4. Mijn vriend maakte dit vroeger ook (zonder aanhangend water dan, dat is nieuw voor mij) en hij deed er dan ook (in een andere pan gebakken) uitjes, champignons en spekjes bij. Was erg lekker!

 5. Een intrigerend verhaal! Dat moest uitgeprobeerd. Het werkt geweldig, super. Lekker. En met die uitjes van PaulO erdoor nog lekkerder. We hebben gesmuld.

 6. Ik heb het nog steeds niet geprobeerd (ga ik zeker wel doen), maar ik heb er nog wel even over nagedacht. Het water verdampt en de aardappelen krijgen een bruin korstje, dus aangebrande aardappels? 🙂

 7. @Kitty. Absoluut. Gitzwart en met veel rookpluimen. Zeker als je ze heel hoog zet en geen enkele keer omschept. Maar als je ze fatsoenlijk half/middel hoog zet en regelmatig omschept krijg je mooie bruine korstjes. 😉

 8. Vanavond staat er oblok oblok op het menu. Donderdag en vrijdag gaan we uit eten, maar zaterdag ga ik aardappels in aanhangend water bakken. Ik breng dan verslag uit 🙂

 9. Gisteren aardappelen in aanhangend water gebakken en dat is prima gelukt: prachtige goudbruine aardappeltjes. Helaas vielen veel aardappelen wel uit elkaar in kleine stukjes, terwijl het vastkokers waren en ik ze toch voorzichtig heb omgeschept. Maar ze smaakten heerlijk.

 10. Je kan de aardappelen ook in blokjes snijden.Goed drogen en 1 of 2 lepels olijfolie naar gelang de hoeveelheid.Aardappelkruiden erop.Twintig minuten ca.op 180 graden in de Airfryer.Om de 6 minuten even omschudden en ze worden heerlijk knapperig en mooi bruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *