Ga koken

melkmag

Sinds kort ben ik in het bezit van een schattig boekje, uitgave Zuivelbureau 1938, met geweldig leuke rijmpjes en plaatjes. Oh ja, ook recepten en informatie. Aangezien het een uitgave is van het Zuivelbureau zal het geen verrassing zijn dat melk en kaas als superfood worden bestempeld.

Omhoog het glas met ’t kostlijk nat,
Dat kracht en vitamien bevat!
De room, de melk ’t zij zoet of zuur
Schenkt ons een langen levensduur!

Het mooie is vooral dat de deskundigen die in dit boekje aan het woord komen beiden PROFESSOR Dr. zijn. Niet de eersten de besten! Zij weten het zeker. Mensen en kinderen die minimaal een halve liter melk per dag drinken zijn en blijven veel gezonder dan zij die dat niet doen. Ze weten ook nog haarfijn uit te leggen waarom dat zo is.
Daar moet ik dan aan denken als ik een persbericht in de mail tref van de Nederlandse Vereniging van Veganisten die een campagne begonnen zijn tegen de zuivelindustrie. Zij beweren, in alle opzichten, precies het tegenovergestelde. En nee, ik noem de website niet. We zijn natuurlijk heel wat jaren en dus kennis verder. Maar toch …

Ik, als consument, ben het spuugzat. Wat je wel mag. Wat je niet mag. Wat je moet. Wat je absoluut niet moet. Nog even en er komen speciale ruimtes in restaurants waar gasten hun stukje vlees moeten opeten. Melk en kaas uitsluitend nog verkrijgbaar op duistere donkere parkeerplaatsen bij de illegale handelaar. Alcohol alleen nog zelfgestookt. De één is tegen vlees en zuivel. De ander is tegen alcohol. De derde is van mening dat je zonder dure supplementen en groene smoothies het einde van de week niet haalt. Grote multinationals die de kosten dragen van een “gratis” cholesterolonderzoek bij je apotheek. En alles maar dan ook alles is wetenschappelijk bewezen. De deskundigen vliegen je om de oren.

Discussies met niet-vleeseters ga ik niet meer aan. De agressie die dan soms loskomt doet vermoeden dat zij dagelijks minimaal 2 kilo rauwe biefstuk eten die stijf staat van de anabole steroïden. ‘Plop’ roepen op twitter doe ik ook niet meer. Dit naar aanleiding van een privébericht van iemand die mij beschuldigde van het promoten van alcohol en de vermaning dat water met citroen toch ook heel lekker is.
De biologisch dynamische vleesboerderij in het dorp die vorig jaar op een speciale dag een heel varken aan het spit roosterde en daar enorme discussies over moest voeren. Toen de boerin uitlegde dat hier toch echt je vlees vandaan komt viel dat geheel en al verkeerd “want zoiets doe je kinderen niet aan”.

In plaats van anti-zuivel, anti-alcohol, anti-suiker, voedselzandloper, paleo, low carb en noem ze allemaal maar op wordt het wellicht eens tijd voor een nieuwe hype. De cut-the-crap beweging. Deze kreet las ik in het onvolprezen stuk Foodies zijn Fundis van Nanette in Fabmagazine.

Cut the crap. Ga koken. Morgen is alles weer anders en moet je weer omschakelen. Wees bewust. Laat je niks wijsmaken. Denk zelf na. Weet wat je eet en doe dat vooral zonder schuldgevoel.
Ga ik straks weer even vlees, groenten en zuivel kopen op de boerderij waar men met alle mogelijke respect en zorg omgaat met dier, natuur en dus met de mens.

Published by

5 thoughts on “Ga koken

  1. Ben het helemaal met je eens, ,t is altijd weer anders, alles met mate, en gewoon lekker eerlijk eten en drinken, bon appetit en proost!!!!!

  2. Hear, hear, you go girl met deze kook-toch-normaal-guerilla Nu alleen nog dat ‘doet het (wijn) zelfs weleens in het eten’ uit je twitter-bio. Want dat je dat doet, is normaal. Dat hoef je niet te benadrukken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *