Gegrilde aubergine met gebakken ui en gorgonzolasaus (met variaties)

Gegrilde aubergine met gebakken ui en gorgonzolasaus (met variaties)

Of ik wilde helpen de aubergine op de kaart te zetten. Ik wel hoor! Wij zijn dol op aubergines en het is te gek voor woorden dat slechts 1 op de 10 Nederlanders weleens een aubergine eet. Dat kan beter! Aubergine is hartstikke gezond en je kunt er heerlijke gerechten mee maken. We ontvingen een doosje aubergines om lekker mee te koken en maakten dit gerecht voor twee personen.

Snij twee niet te kleine aubergines in de lengte in dunne plakken. Dat gaat heel mooi op de mandoline maar met een scherp mes en vaste hand gaat het ook prima. Smeer de plakken in met olijfolie en bak ze in de grillpan aan beide kanten bruin. Heb je geen grillpan? Dan de gewone koekenpan.
Vervolgens snij je drie grote uien in dunne halve ringen en bak je die in olie lekker bruin. Niet te snel. Laat het maar fijn smoren tot de uien gaar zijn en dan het vuur ietsje hoger tot ze gaan kleuren. Maak dan de bechamelsaus met op het laatst wat geraspte kaas erdoor. Wij kozen voor parmezaan en gorgonzola.

In een ingevette ovenschaal leg je een laag gegrilde aubergineplakken, dan de gebakken uien erop, dan weer een laag aubergine en dan de bechamelsaus. Nog wat geraspte kaas erover en hup! in de oven op 180 graden. Na 25/30 minuten heeft de bovenlaag een kleur (let op dat het niet te hard gaat) en bubbelt de hele boel. Heerlijk met een groene salade en een stukje gegrilde kip of kleine gehaktballetjes.

En dan de variaties

Eerst de helft van de aubergine, dan de helft van de uien, dan een lasagnevel (vers is fijn), dan de helft van de bechamel. En dat nog een keer. Aubergine, uien, lasagnevel, bechamel en op de bovenkant kaas. 30 minuten in de oven op 180 graden.

Je kunt de lasagnevellen ook vervangen door gekookte pasta of door plakjes gekookte aardappel.

Allemaal even heerlijk!

De bechamelsaus met gorgonzola

Zo bruin bak je de uien

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *