Een overbekende schotel maar daarom niet minder lekker. En zo fijn om helemaal vooraf klaar te maken. De hoeveelheden zijn voor vier personen maar dit is bij uitstek een zeer geschikte ovenschotel om voor een groter gezelschap te maken.
Twee grote aubergines in de lengte in dunne plakken snijden. Deze plakken smeren we in met olie en bakken ze lekker bruin in koekenpan of grillpan. Even apart zetten.
We nemen 500 gram verse spinazie en dat overgieten we met kokend water. Afkoelen en goed uitknijpen. Je kunt ook een half pak diepvriesspinazie laten ontdooien en goed het vocht eruit drukken. De spinazie mengen we met 250 gram ricotta en een paar eetlepels parmezaan. Flink wat vers geraspte nootmuskaat, peper en zout erdoor.
Dan maken we eerst de tomatensaus. Die kun je kant en klaar uit een pot halen maar als je een blik tomaten in de blender of met de staafmixer tot saus maalt dan kun je er ook nog wat Italiaanse kruiden doorheen doen. Vers of gedroogd. Mag allebei. Je hebt ongeveer 400 gram nodig. De hoeveelheid van een blik tomaten.
We scheppen wat van de tomatensaus in een ovenschaal. Een heel dun laagje maar. Dan nemen we een plak aubergine en doen we er een eetlepel spinazie/ricotta op. Oprollen en met de naad naar beneden op de tomatensaus leggen. Als de aubergineplakken op zijn en je zou eventueel nog wat vulling overhebben dan stop je dat gewoon tussen de rollen.
De rest van de tomatensaus eroverheen en flink wat parmezaan. Eventueel een handje paneermeel erop.
In een oven van 200/220 graden en na 20/25 minuten is het goudbruin en bubbelt het aan alle kanten.
Lekker met verse pasta en/of groene sla. Een witte wijn past hier uitstekend bij. Zoals een Alpaca Reserva Chardonnay bijvoorbeeld.
Wat een heerlijk recept en bij uitstek geschikt om te eten op 4 oktober EetGeenDierendag. Ga ik morgen maken.
Het was heerlijk.