Courgette en tonijn. Een uitstekende combinatie. Als klein hapje bij een buffet of wat groter als voorgerecht en ook heerlijk bij de lunch. We beginnen met het grillen van plakjes courgette. Gewoon in de koekenpan bakken mag ook. Laat een blikje tonijn op water goed uitlekken. Meng de tonijn met heel fijngesneden gegrilde courgette en zongedroogde tomaatjes. Doe er wat peper en zout door en eventueel een eetlepel mayonaise om het wat smeuïg te maken. Dan doe je wat rucola of andere sla op een bordje. Plakje courgette, beetje tonijn, plakje courgette en garneren met wat tomatentapenade.
Serveer je het als voorafje dan maak je het iets groter met meer plakjes courgette en wat meer tonijn maar maak de laag tonijn dan wel wat minder hoog anders wordt het te zwaar als voorgerecht. Je kunt dit heel goed een tijd van te voren maken maar nooit zo uit de koelkast serveren. Altijd op kamertemperatuur laten komen. En zoals je op de foto ziet kun je een serveerring** gebruiken om het nog mooier te maken. Je kunt de tonijn ook mengen met bijvoorbeeld heel fijngesneden komkommer of kruiden, wat kappertjes of zwarte olijven in stukjes.
Simpel, lekker en heel mooi om te zien.
Gebruik je een serveerring dan eerst wat plastic aan de binnenkant van de ring doen. Er zijn speciale velletjes voor maar plasticfolie werkt ook. Je kunt dan later de ring er makkelijk afschuiven en vervolgens heel voorzichtig het plastic (dat nog om de tonijn zit) verwijderen.
lekker hapje hoor. alleen…persoonlijk vind ik tonijn een beetje not-done in deze tijden van bijna uitgeroeid.
en sinds ik bij de makro en sligro verse en zekerweten verantwoorde tonijn heb geproefd en gekocht (prachtig stevig biefstukkleurig visvlees): hoef ik geen bliktonijn meer.
dus voor mij: bedje rucola (uit eigen tuin, is zoooo makkelijk!), plakje courgette (gele, uit eigen tuin, staat heel fris), plakjeschijfje tonijn, courgette en de tomatenprut.
maar bedankt voor de ideetip!
@Elbert. Het is ook lekker met geitenkaas waar je kruiden en zongedroogde tomaatjes doorheen hebt geroerd. Maar duurzame tonijn uit blik is er wel. Zie de update eronder. Helaas alleen verkrijgbaar bij AH.
Uiteraard heb je gelijk, duurzame tonijn uit blik bestaat zeker. Maar wat mij zo frappeert is het enorme verschil tussen verse tonijn en tonijn uit blik: uiterlijk, smaak, textuur, mondgevoel. Wat is er in hemelsnaam met het beest gebeurt voordat-ie het blik in ging?
Nou, dat is toch wel duidelijk dacht ik.
Het zelfde verschil tussen een runderstoofpotje en een even dichtgeschroeid biefstukje.
Nu is er ook verschil tussen tonijn op water of olie.
Dus dat heeft alles te maken met bereidingswijze, niks meer of minder.