Gehaktballen maar dan een beetje anders

balgehakt

DeMan maakte heerlijke ballen. Anders dan anders ballen. Dus ik gelijk mijn notitieblokje erbij gepakt. En als ik dan vraag: “Hoeveel kruiden, olijven en kappertjes deed je erin?” Dan zegt hij: “Oh, een handje.”
Je kunt mij niet kwaaier krijgen. Wat is nou een “handje”? Grote hand. Kleine hand. Hand met een gat erin. Dat maakt nogal een verschil.
Maar goed, we hebben het weer bijgelegd en zijn uitgekomen op de juiste hoeveelheden. Hier komen de anders dan anders ballen. Vier stuks.

400 gram half om half gehakt mengen met 2 fijngesneden sjalotjes en 2 fijngehakte tenen knoflook. Bosje verse basilicum, peterselie en bieslook snipperen. Doe maar een handje van ieder.
Vervolgens erbij 1,5 eetlepel in kleine stukjes gesneden groene olijven en een zelfde hoeveelheid kappertjes. Uiteraard peper, zout en nootmuskaat en DeMan mag ook altijd graag een scheutje olijfolie erdoor doen.
Goed door elkaar prakken en vier mooie ballen van maken. Als je donkerbruine ballen wilt met een knapperige buitenkant, rol ze dan ook nog even door de bloem. Mag wel, hoeft niet.
In de hete boter aanbraden en als ze bruin zijn afblussen met een beker heet water waar je wat mosterd en tomatenketchup doorgeroerd hebt. Iedere kant 10 minuten sudderen en klaar zijn je ballen.
Heerlijke ballen met fijne jus. Wij aten er witlofstamppot met kerrie bij. Twee ballen deden we in de vriezer voor een volgende keer.
Dat laatste is, denk ik, niet waar want ik ben die ballen nooit meer tegengekomen.

KokenKoken

Published by

9 thoughts on “Gehaktballen maar dan een beetje anders

 1. Als ik m’n gehaktballen door de bloem rol (of paneermeel) worden ze niet krokant maar krijgen een snotterig laagje wat ik geen succes vind. Wat doe ik dan verkeerd? Het recept klinkt trouwens heerlijk!

  1. Ik denk Arry, dat het vet wellicht niet warm genoeg is. Of de ballen te koud. Ballen moet je aanbraden in goed heet vet en snel rondom lekker bruin laten worden.

 2. Google eens op ‘ghee’ oftewel geklaarde boter. Lijkt ingewikkeld culinairderig maar is makkelijk zelf te maken en is in dit soort gevallen erg handig. Twee pakjes roombo, uitgekookte jampot, beetje moeite en een jaar lang voorraad.

  1. Maar Elbert toch. Hoef je toch niet op google te zoeken. Staat ook gewoon op Culinette. šŸ˜‰
   En ik doe geen jaar met een jampot hoor.

   1. Oeps….sorry mevrouw. Al die blogs, ik mis wel eens wat.
    Maar ik ben de enige vleeseter hier dus een jampot/j volstaat.
    Bovendien anti-aanbakpannen (circulon) dus nagenoeg vetvrij vleesjes/vis bereiden.
    Btw: Weet u wat een tava is? Zooooo handig! (Of staat dat ook al ergens op uw site;-)

    1. Oh Elbert. Geen idee wat een tava is. Ik ga even googelen. Ben zo terug.
     Hier ben ik weer. Een hele platte pan? Nee, die ken ik niet. DeMan alhier bakt tegenwoordig in DeBuyer plaatstalen pannen. Ik mag er niet eens naar kijken naar die pannen. Maar nu ben ik wel nieuwsgierig naar een tava. šŸ˜‰

 3. Inderdaad, een platte pan want een rand is vaak niet nodig en de warmte wordt zo beter verdeeld oveer pannenkoeken, naams, pizza enz. De mijne is van Hawkins (india) net als mijn snelkookpan (de Futura!)maar ook te koop in de betere kookwinkels. Beetje ongewoon model maar erg handig!
  En de man is ook goed bezig met debuyer. Simpel is beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *