Gehaktballetjes gerold in courgette

Dit is een recept uit het onvolprezen boek Less is more van Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer. Het is hier en daar nog wel verkrijgbaar en anders tweedehands. In Less is more kookt Jacob-Jan Boerma de sterren van de hemel met minder dan 8 ingrediënten. Alhoewel dat hier en daar niet helemaal waar is maar in het voorwoord wordt uitgelegd dat je een aantal standaarddingen in huis moet hebben (lijstje in het boek) en daarna per gerecht minder dan 8 verse ingrediënten nodig hebt.

Een mooi voorbeeld van een geweldig lekker en leuk gerecht zijn deze gehaktballetjes in courgette. Je kunt het helemaal vooraf klaarzetten en dat is als je gasten krijgt erg handig. Zelfs als een recept van een sterrenkok is mag je het gerust een beetje aanpassen. Dat deden wij dan ook. Het originele recept is met lamsgehakt en verse oregano. Dat hadden wij niet in huis en derhalve namen wij half om half gehakt en gedroogde oregano en tijm. Op één punt moet je wat minder eigenwijs zijn en dat is de dikte van de courgetterepen. Zoals je ziet op de foto waren de repen erg dun want gesneden op de mandoline. Als je ze met de kaasschaaf snijdt dan zou het kunnen zijn dat ze een beetje (te) dik worden. Ligt ook aan je kaasschaaf. Even uitproberen als je geen mandoline hebt.

Voor vier personen neem je 350 gram gehakt en dat meng je met een beetje oregano, 1 mespunt garam masala, 1 mespunt vadouvan, 1 mespunt komijnpoeder, 1 eetlepel versgeraspte pecorino of parmezaan, 1 eetlepel panko of paneermeel en een uitgeperst teentje knoflook. Beetje peper en zout naar smaak erbij en goed kneden. Maak 16 balletjes.
Snij de courgette in de lengte in 16 flinterdunne plakken en bestrijk die met olijfolie. Beetje peper en zout erop en rol er dan de balletjes in. Zet de rolletjes in een ovenschaal en druppel er wat olijfolie over. Steek er hier en daar verse takjes tijm tussen of, zoals wij deden, doe er wat gedroogde tijm overheen.

Oven op 175 graden en ze mogen er een kwartier in.

Dan zien ze er zo uit:

Heerlijk met gebakken aardappels en een groene sla.

Je kunt fijn variëren met dit recept door je eigen kruiden te kiezen.
Volgende keer misschien eens maken met een pasta in tomatensaus erbij.

En als je geluk hebt kun je het boek nog wel ergens op de kop tikken.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *